Belföld

Lazítana a költségvetésen a szocialista frakció

Informális frakcióülést tartott kedd este az MSZP a költségvetésről és az adótörvényekről. Inkább a hiányt növelnék az MSZP képviselői, mintsem a jóléti programot fékeznék - írja a Népszabadság.

Juhász Gábor frakcióvezető-helyettes elmondta: még az ülésszak elején megállapodtak arról, hogy rendszeresen tartanak olyan tanácskozásokat, ahol nagyobb lélegzetvételű ügyekről folytathatnak politikai vitákat. A beszélgetéseken a részvétel önkéntes.

A Népszabadság információi szerint igen nagy a „morgás” a pártban és a frakcióban a költségvetés tervezete miatt. A képviselők sérelmezik, hogy nincs mozgástér a módosító javaslataiknak, nem tartják elfogadhatónak, hogy a személyi jövedelemadó-szabályok változása miatt a magasabb jövedelműek járnak jól, miközben a társadalom alsó rétegei számára is meg kellene őrizni azt, amit eddig sikerült számukra biztosítani.

Már az MSZP elnökségének hétfő esti ülésén – amelyen László Csaba pénzügyminiszter is részt vett – is felmerült: engedni kell a 3,8 százalékból, vagyis növelni kellene jövőre a költségvetési hiányt, s ezzel szociális célokra elkölthető pénzhez juthatna a kormány. László Csaba úgy reagált: ilyesfajta költekezés megrendítené a külföldi befektetők bizalmát, ezért tartani kell a hiányt. Kormányhoz közeli források szerint a kabinet ragaszkodik ahhoz, hogy a hiány ne legyen több 3,8 százaléknál. Ezt Medgyessy Péter miniszterelnök és Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke is többször megerősítette mondván, a hosszú távú tervek, például az euró-zónához történő 2008-as csatlakozás csak így válhatnak valóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik