Belföld

Hibrid busz fejlesztését tervezi a hatvani Volán és a Ganz Transelektro

Dízel és elektromos hajtású hibrid busz fejlesztéséről és üzemeltetéséről írtak alá együttműködési szerződést szerdán Hatvanban a Ganz Transelektro Rt. (GT), az Inter Tan-Ker Kft., a hatvani Volán Rt. és hatvan város önkormányzatának vezetői.

A GT Rt. mintegy 100 millió forintos beruházásának keretében elkészülő jármű, amelyet a tervek szerint 2004 második felében állítanak forgalomba, 30-50 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, 30 százalékkal kevesebb száraz anyagot bocsát ki, és 10-40 százalékkal alacsonyabb lesz a zajterhelése, mint a hagyományos járműveknek.

Kis Zoltán, a környezetvédelmi tárca politikai államtitkára a dokumentum aláírását követően a környezetkímélő tömegközlekedés fejlesztése szempontjából mérföldkőnek nevezte az együttműködési programot. Mint mondta, az ilyen és ehhez hasonló fejlesztéseket a minisztérium elsősorban az önkormányzatok számára kiírt pályázatok útján képes támogatni. Végül reményét fejezte ki, hogy a prototípus után beindulhat a hibrid buszok szériagyártása is.

Ruzsányi Tamás a GT Rt. műszaki igazgatója elmondta, hogy a dízelmotor-generátor rendszer csupán az akkumulátorok töltését végzi és a buszt az így termelt elektromos energia hajtja. Az energia, például egy közlekedési lámpánál állva, vagy fékezéskor sem vész el, hiszen a motor, illetve a fékezésre fordított energia is folyamatosan tölti az akkumulátorokat.

A jármű képes kizárólagos elektromos üzemmódban is haladni, így az erősen légszennyezett belvárosi szakaszokon leállítható a dízelmotor – mondta a szakember. Dunai Zoltán, a Transelektro vállalatcsoport 100 százalékos tulajdonában lévő GT Rt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a program sikere esetén sor kerülhet a sorozatgyártásra, amelynek helyszínéül akár Hatvant is választhatja a cég.

A hibrid busz karosszériáját a NABI Rt., az akkumulátorokat a Inter Tan-ker Kft. szállítja az autóbuszhoz, a technológiai fejlesztést és a szerelést GT Rt. végzi, a buszt pedig a 25 ezer lakosú település tömegközlekedését üzemeltető Hatvani Volán Rt. fogja működtetni.

A közlekedési eszközöket és közlekedésbiztonsági berendezéseket gyártó GT Rt. idei üzleti tervében 8,5 milliárd forint árbevétel szerepel, 400 millió forintos nettó árbevétel mellett; az elmúlt évben 3 milliárd forint volt a társaság forgalma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik