Belföld

Budapest átadná a BKV-t az államnak

admin

2003. 09. 24. 14:08

Ha a főváros nem kapja meg a BKV működéséhez szükséges költségvetési forrásokat 2004-re, az önkormányzat kénytelen átadni a tömegközlekedés feladatát az államnak - mondta Atkári János főpolgármester-helyettes szerdán.

“A főváros számára más tisztességes megoldás nem marad, minthogy (…) megteszi azokat a csonkító lépéseket, amelyek rendkívüli szolgáltatási színvonal-süllyedéssel járnak (…) és ezzel egyidejűleg hivatalosan felkéri az államot, hogy ezt a feladatot vállalja magára” – fogalmazott a sajtótájékoztatón a gazdasági ügyekért felelős SZDSZ-es főpolgármester-helyettes. Indoklása szerint ugyanis “már igazolt módon a fővárosi önkormányzatot nem hozták olyan helyzetbe, hogy a fővárosi tömegközlekedés feltételeit biztosítani tudja”. Atkári János álláspontja szerint nem a főváros, hanem az állam felelőssége, ha a megfelelő források hiánya miatt összeomlik a BKV.

Demszky Gábor főpolgármester elmondta, meglepetéssel értesült arról, hogy a jövő évi költségvetés tervezetéből kikerült a nagyvárosi – budapesti, szegedi, debreceni, pécsi, miskolci és győri – tömegközlekedés normatív állami támogatása, pedig ez 8,5 milliárd forintot jelentett volna a BKV működéséhez.

“Ennek hiányában az állam 3 millió budapesti és vidéki ember napi közlekedését teszi kockára. Amennyiben nem kapja meg a főváros a minimális központi normatív támogatást, úgy a tömegközlekedés ellehetetlenülésével kell számolni” – hívta fel a figyelmet a városvezető.

Demszky Gábor szerint az “általánosan is szigorodó, és a főváros esetében kifejezetten romló” finanszírozási körülmények között súlyos helyzetet teremt, hogy kimarad a büdzséből a normatív támogatás. A múlt heti kormányülés elé beterjesztett tervezetben még szerepelt a nagyvárosi tömegközlekedés 12 milliárd forintos normatív állami támogatása – tette hozzá. Ismertetése szerint az a tömegközlekedési támogatási rendszer, amelyet a fővárosi önkormányzat kidolgozott és a Gazdasági Minisztérium támogatott, “minimális központi költségráfordítással” hosszú távra megoldaná a finanszírozást.

A tervezet értelmében az állam három év alatt – az uniós gyakorlatnak megfelelően – a teljesítmény-finanszírozásról fokozatosan a hiány finanszírozására állna át. Három év múlva e célra 24 milliárdot kellene elkülöníteni a központi költségvetésben, és ebből a BKV számára 19,3 milliárd jutna – részletezte az önkormányzat indítványát Demszky Gábor.

A költségvetés tervezetéről szólva elmondta, a büdzsé jelenlegi tervezetében a helyhatóságok a források 4,4 százalékos növekedésével számolhatnak, ez azonban 1,5 százalékkal kevesebb a tervezett inflációnál. “A közalkalmazottakra és köztisztviselőkre vonatkozó központi bérintézkedések hatásait még olyan mértékben sem finanszírozza a költségvetés 2004-ben, mint az idén” – mondta. A főpolgármester szerint a jövőre bevezetendő környezetterhelési adó a csatornadíjak jelentős mértékű emeléséhez vezet – e szerint a szennyvíz köbméterenként 40 százalékkal drágulna. Demszky Gábor egyetértően idézte Lamperth Mónika belügyminisztert, aki egy múlt heti nyilatkozatában azt mondta: “az önkormányzatok kötelező feladatellátását garantáló költségvetésre van szükség”. “Örülök, hogy a belügyminiszter is úgy ítéli meg, indokolt pluszforrásokat átcsoportosítani az önkormányzati szférába” – mondta a városvezető.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.