Belföld

Belgium a kelet-európai kutatók inváziójában bízik

admin

2003. 09. 24. 10:32

Súlyos a szakemberhiány a flandriai tudományegyetemeken, a szakképzett kutatók ugyanis főként az iparban vagy az Egyesült Államokban vállalnak munkát. A flamandok a kelet-európai szakemberekben bíznak.

Egyre nagyobb gondot jelent a flamand egyetemek számára, hogy immár több éve képtelenek elegendő embert találni a kutatási részlegek üres helyeinek betöltésére. Ugyanez a helyzet a Belgiummal szomszédos országokban is.

A belga kutatók a tudományos munka helyett az ipari ágazatot választják, vagy a jobb körülményeket kínáló Egyesült Államokban vállalnak munkát. Mi több, az elmúlt évtizedben a tudományos szakokon meredeken és folyamatosan csökken a jelentkezők száma.

Elcsábított elcsábítottak

Jelenleg a belga egyetemek számára a kelet-európai országok kutatóinak átcsábítása tűnik a lehető legjobb megoldásnak. A Lőweni Katolikus Egyetem például nem kevesebb, mint 121 kelet-európai kutatót foglalkoztat. Azonban ma már ott tartunk, hogy a kelet-európai kutatók többsége jártasságot szerez szakterületén, ledoktorál, majd a belga kutatókhoz hasonlóan az USA-ba teszi át székhelyét vagy visszatér szülőhazájába.

Vendégtudósnak könnyebb feltételeket

Az egyetemek kifogásolják, hogy igen nehézkes és bonyolult az az eljárás, amelynek során adott kutatási területen állandó munkát tudnak kínálni a “vendégtudósoknak”. Ugyancsak felpanaszolják, hogy az állam nem támogatja kellőképpen a tudományos kutatást, aminek következtében a flamand egyetemek még gazdasági versenyképességüket is elveszíthetik, különösen a tízek jövő évi csatlakozása után.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.