Belföld

Belgium a kelet-európai kutatók inváziójában bízik

Súlyos a szakemberhiány a flandriai tudományegyetemeken, a szakképzett kutatók ugyanis főként az iparban vagy az Egyesült Államokban vállalnak munkát. A flamandok a kelet-európai szakemberekben bíznak.

Egyre nagyobb gondot jelent a flamand egyetemek számára, hogy immár több éve képtelenek elegendő embert találni a kutatási részlegek üres helyeinek betöltésére. Ugyanez a helyzet a Belgiummal szomszédos országokban is.

A belga kutatók a tudományos munka helyett az ipari ágazatot választják, vagy a jobb körülményeket kínáló Egyesült Államokban vállalnak munkát. Mi több, az elmúlt évtizedben a tudományos szakokon meredeken és folyamatosan csökken a jelentkezők száma.

Elcsábított elcsábítottak

Jelenleg a belga egyetemek számára a kelet-európai országok kutatóinak átcsábítása tűnik a lehető legjobb megoldásnak. A Lőweni Katolikus Egyetem például nem kevesebb, mint 121 kelet-európai kutatót foglalkoztat. Azonban ma már ott tartunk, hogy a kelet-európai kutatók többsége jártasságot szerez szakterületén, ledoktorál, majd a belga kutatókhoz hasonlóan az USA-ba teszi át székhelyét vagy visszatér szülőhazájába.

Vendégtudósnak könnyebb feltételeket

Az egyetemek kifogásolják, hogy igen nehézkes és bonyolult az az eljárás, amelynek során adott kutatási területen állandó munkát tudnak kínálni a “vendégtudósoknak”. Ugyancsak felpanaszolják, hogy az állam nem támogatja kellőképpen a tudományos kutatást, aminek következtében a flamand egyetemek még gazdasági versenyképességüket is elveszíthetik, különösen a tízek jövő évi csatlakozása után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik