Belföld

A Tebész szerint tisztességtelen az Amstel-ajánlat

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) az újkori magyar tőkepiac legtisztességtelenebb felvásárlási kísérletének minősíti az Amstel sörgyárnak a Brau Union Hungária Rt.-re tett vételi ajánlatát. Erről a véleményéről a szervezet levélben értesítette az Amstelt.

A szervezet álláspontja szerint az Amstel Rt. nem csak a magyarországi tőkepiacok működését szabályozó törvényeket nem tiszteli, de az Európában elfogadott üzleti tisztesség elvárásait sem tartja magára nézve kötelezőnek.

Az Amstel holland tulajdonosa, a Heineken az osztrák Brau Union AG-ért – amely 85 százalékos tulajdonosa a magyar Brau Rt.-nek – összesen 1,9 milliárd eurót fizet ki, amely aktuális árfolyamon számítva mintegy 486 milliárd forint. A féléves vállalati adatokból jól látszik, hogy az osztrák anyacég árbevételének 22,5 százalékát, míg nyereségének 38 százalékát a magyar leányvállalat adja. A magyar társaságért kínált 108 millió eurós felvásárlási ár viszont a teljes árnak mindössze 5,7 százaléka – olvasható a levélben.

A Tebész arra is rámutat, hogy a Brau Rt. a magyar piac egyik vezetője 26 százalékos részesedéssel. Az érdekvédő szövetség azzal érvel, hogy az elmúlt években gazdát cserélt európai sörgyárak árazásánál az éves sörértékesítést vették alapul, hektoliterenként körülbelül 130 eurós szorzóval. Ezen képlettel számolva az 1,95 millió hektoliter sört előállító magyar Brau Rt. legalább 243 millió eurót, vagyis részvényenként minimum 110 eurót (28 160 forintot) ér. Ezzel szemben az Amstel a magyar cég tőzsdén forgó elsőbbségi részvényeinek darabjáért mindössze 50 eurót, azaz 12 806 forintot kínál, míg anyavállalata, a Heineken az osztrák kisbefektetőknek részvényenként 127 eurót fizet a Brau AG felvásárlása során.

A Tebész által elfogadható tisztességes felvásárlási ár az osztrák anyavállalat részvényeseinek kínált részvényenkénti 127 euró (32 512 forint), és az anyacég és leánya közötti nyereségtermelési arány alapján a cégcsoportért fizetett teljes összegből számított, részvényenkénti 333,65 euró (85 416 forint) között húzódik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik