Belföld

Polt Péter a szocialisták össztűzében

A legfőbb ügyész leszavazása, a brókerbotrány és a vizsgálóbizottság – ez szerepelt hétfőn a T. Ház „napirendjén". Ezúttal a szocialisták támadtak - írja a Népszabadság.

Hétfőn ismét leszavazta a kormánytöbbség a legfőbb ügyészt a parlamentben. Polt Pétert korábban többször bírálták a koalíciós pártok az előző kormányzati ciklust érintő büntetőeljárások leállítása miatt. Ezúttal az SZDSZ-es Pető Iván faggatta a főügyészt az MTV gazdálkodása miatt indult nyomozás megszüntetéséről.

Pető emlékeztetett arra, hogy az ügyészség a médiatörvény egy nem is létező rendelkezésére hivatkozva szüntette meg a nyomozást, ugyanakkor a közbeszerzési törvény megsértését, illetve a reklámértékesítések során feltárt szabálytalanságokat nem vette figyelembe.

A legfőbb ügyész elismerte, hogy a Fővárosi Főügyészség tévesen hivatkozott a médiatörvényre, de felhívta a figyelmet arra, hogy sem a közbeszerzési törvény megsértésének, sem a reklámszerződések megkötésének módjának nincs büntetőjogi szankciója.

A legfőbb ügyész érvelése nem győzte meg a parlamenti többséget, a választ nem fogadták el. Mintegy feleletként erre a legfőbb ügyész „zaklatásáról”, de általában a szocialistáknak a jogállam intézményei ellen indított támadásairól faggatta az igazságügy-minisztert Répássy Róbert. A fideszes képviselő azt kérdezte: miért hallgat ezekben a szerinte a jogállamiságot súlyosan sértő ügyekben. Répássy kormányzati támadásnak nevezte Keller László közpénzügyi államtitkár feljelentéseit, illetve a PSZÁF ügyében indult pénzügyminisztériumi vizsgálatot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik