Belföld

Harmadik helyen a magyarországi francia befektetők

Franciaország a harmadik legnagyobb befektető Magyarországon, a befektetett közvetlen külföldi tőke 10 százaléka francia érdekeltségű volt 2002-ben - mondta Boros István, a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara (MFKI) elnöke kedden Budapesten.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a külföldi működőtőke összege 2000-re elérte a 2 935,5 milliárd forintot. Németország az első számú beruházó Magyarországon 1993 óta, a második az Egyesült Államok.

A sajtótájékoztatón az elnök ismertette a kamara által készített tanulmányt, amely a francia vállalatok magyarországi jelenlétét térképezte fel. A tanulmány szerint a francia érdekeltségű vállalatok kumulált törzstőkéje 2000-ben elérte a 471,3 milliárd forintot, az összes üzleti forgalom pedig 1.459,8 milliárd forint volt. Ezek a leányvállalatok több mint 50 ezer főt foglalkoztatnak.

Boros Imre elmondta: a tanulmány készítése során 247 francia leányvállalatot kérdeztek meg, amelyek 41 gazdasági ágazatban voltak jelen az országban 2000-ben. „A beruházások néhány nagy gazdasági ágazatra koncentrálnak, így az energiagazdálkodásra, az autóiparra, a kiskereskedelemre, a vegy- és gyógyszeriparra, valamint az élelmiszeriparra” – ismertette az elnök.

A francia beruházások Magyarország valamennyi régiójában jelen vannak, de leginkább Budapestre és környékére koncentrálódnak. Ezen a területen a francia leányvállalatoktól származik az üzleti forgalom 77 százaléka. Az elnök szerint a francia befektetések jellemzően hosszú távra szólnak, és egyre nő azoknak a cégeknek a száma, amelyek Budapestet választják regionális központjuknak. Példaként említette a Michelin és a Bonduelle vállalatot. Mint mondta, a francia beruházásoknál jellemző a profit újrabefektetése.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium adatai szerint az idei év első négy hónapjában a Franciaországba irányuló magyar kivitel értéke 743,6 millió euró volt, ez 4,8 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A Franciaországból érkező behozatal január-áprilisban 661,9 millió eurót tett ki, ami 0,2 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik