Belföld

Egyetlen magyar cég sem kötött még üzletet Irakban

Az ITDH szerint a magyar vállalkozások azért nem jutottak üzletekhez az iraki újjáépítésben, mert a nyertes amerikai cégek más alvállalkozókat választottak maguknak, de a biztonsági helyzet sem javult annyira, hogy a magyar vállalati szakemberek vállalkozzanak a kiutazásra.

“Az amerikai kormány nemzetközi segélyügynöksége, a USAID által finanszírozott, túlnyomóan az alapinfrastruktúrát érintő újjáépítési munkálatokra a nyertes amerikai fővállalkozók amerikai, brit, iraki, kuvaiti és szaúd-arábiai alvállalkozóknak juttattak megbízásokat. Ebbe a körbe mások nem jutottak be” – áll a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITDH) kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A közlemény szerint az iraki infrastruktúra és közigazgatás összeomlásával jórészt megszűntek a korábban – az évtizedes embargó ellenére – megmaradt hivatalos, üzleti kapcsolatok. Ezek újbóli megteremtése az iraki közigazgatás kiépülésének függvénye, továbbá nem választható el külgazdasági szakember esetleges Irakba történő kihelyezésétől.

Az Iraki Újjáépítési Koordinációs Iroda 2003. április 12-én jött létre az ITDH-n belül, a tulajdonos Külügyminisztérium és Gazdasági és Közlekedési Minisztérium döntése alapján. Az iroda tájékoztatta az érdeklődő vállalatokat az újjáépítésbe való bekapcsolódás tudnivalóiról. Így az érdeklődő vállalatoknak információt adott a nyertes amerikai fővállalkozók elérhetőségéről, az elnyert megbízásokról.

A koordinációs iroda konferenciát szervezett az érdeklődők számára, amelyen az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium budapesti képviselete mellett, egy az amerikai közbeszerzési eljárások terén komoly
tapasztalatokkal rendelkező, washingtoni székhelyű jogi iroda képviselője is részt vett.

A közlemény szerint az iroda összeállította a 70-es, 80-as években magyar fővállalkozók kivitelezésében Irakban megvalósult beruházások listáját, részletes háttértanulmányt készített a projektek kivitelezőiről, megrendelőiről, a beruházás értékéről, alapvető műszaki paramétereiről.

Az iroda döntött arról, hogy anyagi támogatást nyújt a részt vevő magyarországi vállalkozásoknak a januári Kuvaitban megrendezésre kerülő “Rebuilding Iraq” vásáron való megjelenéshez.

Ajánlott videó