Belföld

24 millárdos beruházásra készül Baranyában a Strabag

A Napi Gazdaság értesülése szerint már jövőre elkezdődhet az a 24 milliárd forint értékű beruházás, amelynek keretében cementgyárat épít a Baranya megyei Bükkösd és Hetvehely települések határában az osztrák Strabag-csoport.

A gyártóbázis nemcsak a Strabag magyar és horvátországi igényeit elégíti majd ki, hanem a termelés egy részét Ausztriából is idetelepítik.

Bár a beruházás részleteiről egyik érintett önkormányzatnál sem kívántak egyelőre nyilatkozni, a tárgyalások tényét mindkét helyhatóságnál megerősítették. A Strabag azért szemelte ki ezt a területet, mert az itteni bányákban rendelkezésre áll a cementgyártáshoz szükséges alapanyag jelentős része – tették hozzá az önkormányzatoknál.

A Strabagtól kiszivárgott információk szerint a beruházás előkészítése már elkezdődött, a terület értékesítéséről néhány héten belül egyezség születhet a két helyhatósággal. A Strabag azonban nemcsak az érintett önkormányzatokkal kezdett tárgyalásokat az építkezésről, egy pécsi cégtől már meg is rendelte a környezetvédelmi hatástanulmányt s hozzálátott a szükséges hatósági engedélyek beszerzéséhez is. A cementgyár – amelynek építése várhatóan jövőre kezdődik és 2005-re fejeződik be – mintegy 100 dolgozót foglalkoztat majd, illetve közvetve a térségben további 200 munkahelyet teremt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik