Belföld

Új erőre kap a németországi reform

A német szociáldemokratákra kemény feladat vár, ha keresztül akarják vinni az Agenda 2010 elnevezésű gazdasági reformprogramot – nyilatkozta Gerhard Schröder, német kancellár miután vasárnap pártja súlyos vereséget szenvedett a bajorországi választásokon.

„Nem szándékozunk változtatásokat tenni az Agenda 2010 reformjaiban – mondta Scröder, – de a párt egészének összefogása és igyekezete szükséges, hogy ezeket a fontos, ámde nehéz változásokat a parlament ősszel elfogadja.”

Schröder pártja, az SDP vasárnap immár a harmadik – és egyben a legsúlyosabb – választási vereségét szenvedte el idén, miután Bajorországban a Stoiber vezette, jobbközép Keresztényszociális Unió (CSU) kerül ismét kormányzásra. Az SDP, mindezen felül, rekordszintre tornázta le népszerűségét Németország leggazdagabb tartományában.



Új erőre kap a németországi reform 1

Véget ér a program körüli csend

Schröder gyorsan maga mögött akarja majd tudni a vereséget, és napokon belül megkezdi a jóléti, egészségügyi és nyugdíj-változtatásokat tartalmazó Agenda 2010 többpárti megbeszélését. A program további jelentősége, hogy adócsökkentést is előirányoz, amitől remélhető a német gazdaság három év stagnálást követő fellendülése.

Bajoroszág majdnem minden tekintetben sokkal jobb mutatókkal rendelkezik, mint Németország egésze, ezért Stoiber a választási kampány időszaka alatt jobbnak látta nem támogatni a népszerűtlen megszorító intézkedéseket. A választási periódus lezajlásával várhatóan véget ér a reformprogram körül teremtett csönd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik