Belföld

Hivatalba lépett az agrártárca új közigazgatási államtitkára

Benedek Fülöp eddig címzetes államtitkárként elsősorban a földdel kapcsolatos területet felügyelte az agrártárcánál, többi közt elnöke volt a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek, amely elindította a "földet életjáradékért" programot.

Benedek Fülöp eddig címzetes államtitkárként elsősorban a földdel kapcsolatos területet felügyelte az agrártárcánál, többi közt elnöke volt a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek, amely elindította a “földet életjáradékért” programot. Ennek lényege, hogy a 60 évesnél idősebb, egy és húsz hektár közötti termőföld-tulajdonnal rendelkezők havonta folyósított életjáradékra válthatják át a földtulajdonukat.

A program indulásakor, tavasszal, az osztatlan közös tulajdonnal, illetve részarány tulajdonnal rendelkezők nem jelentkezhettek életjáradékra, mivel azonban több százezer ilyen tulajdonos van, és mintegy másfélmillió hektárt tesz ki ennek a termő területnek a nagysága, ezért a kormány úgy döntött, hogy ezeket a tulajdonosokat, illetve földterületeket is bevonja a programba – mondta a Magyar Rádiónak Benedek Fülöp, most már az agrártárca közigazgatási államtitkára hangsúlyozva, hogy október 21-ig a régi és az új feltételekkel is lehet jelentkezni, vagyis az önálló 1/1 és az osztatlan közös, illetve részarány tulajdonosok is részt vehetnek a programban.

Az államtitkár közölte, hogy az első pályázati körbe jelentkezőkkel most kötik meg a szerződéseket, és november elsejétől visszamenőleg is kifizetik a havi járadékot. A második körbe tartozók, azaz a mostani jelentkezők pedig a szerződéskötést követő hónaptól kezdve kapják meg a havi juttatást.

Faludi Sándor, a Fidesz gazdatagozatának vezetője arra hívta föl a gazdák figyelmét, hogy a látszólag igen kedvező feltételek ellenére is jól gondolják meg a jelentkezésüket, mert sem az életjáradékot, sem a korábbi termőföld tulajdont nem lehet örökölni. Benedek Fülöp államtitkár ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a szerződéskötéstől számított egy éven belüli elhalálozás esetén egy összegben kifizetik az örökösöknek az év hátralévő részére vonatkozó járadékot, de maximum a föld vételárának erejéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik