Belföld

Argentína a tőketartozás 75 százalékának elengedését kéri

Argentína a magánhitelezőkkel szemben fennálló mintegy 103 milliárd dolláros tartozása tőkerészének 75 százalékos elengedését szeretné elérni - jelentette a Telam hírügynökség Roberto Lavagna argentin pénzügyminiszter Dubajban tett kijelentésére hivatkozva.

Argentína hétfőn terjeszti elő Dubajban 103 milliárdos adóssága részleges visszafizetésének világszerte több ezer magánbefektető által izgatottan várt programját. Meg nem erősített argentin sajtójelentések szerint a hitelpapírok birtokosai több lehetőség között választhatnának: a régi kötvények helyett dollárban, jenben és euróban jegyzett újakat adnának ki, a hitelezőknek háromféle kötvényt ajánlanának fel, köztük egy olyat, amelynek értéke a mindenkori argentin gazdasági növekedéshez kötött.

A magánhitelezők, akik a kezükben levő kötvények erős elértéktelenedésétől tartanak, ha Argentína megkezdi az adósság-átütemezési alkudozást, a kezükben levő hitelpapírok nominálértékét követelik. Argentína 2002 januárjától nem fizeti adósságait.

Az átütemezésről kezdődött tárgyalások a jövő év közepéig is eltarthatnak. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a hétvégén 12,55 milliárd dolláros, három évre szóló újabb hitelmegállapodást kötött Argentínával és egyben meghosszabbította egy 2,43 milliárd dolláros hitelrészlet törlesztésének határidejét. Argentína a hitelért cserébe olyan pénzügyi politika megvalósítását ígérte, amelynek célja az egyszámjegyű infláció elérése és 2004 végére. A megállapodás feltételéül szabtak a jogi kiszámíthatóság megteremtésén kívül még számos gazdasági reformintézkedést.

Az argentin gazdasági miniszter Dubajban a hétvégén úgy nyilatkozott, hogy országa az idén 6,5 százalék feletti gazdasági növekedést vár. Az IMF legutóbb 5,5 százalékos ütemet valószínűsített.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik