Belföld

8,5 millárdos kölcsönt kap Törökország az USÁ-tól

Egyesült Államok 8,5 milliárd dolláros kölcsönt nyújt Törökországnak. A megállapodást erről hétfőn Dubajban írták alá, az IMF éves közgyűlése alkalmából.

John Snow amerikai pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a tíz évre szóló kölcsönnel az iraki háborúnak a török gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatásait kívánják kompenzálni és további támogatást adni a törökországi gazdasági reformok végrehajtásához és nem utolsó sorban “elismerni” Törökország együttműködési készségét Washingtonnal az iraki helyzet rendezésében.

A megállapodás szerinti összeget az Egyesült Államok négy részletben folyósítja, összesen másfél év leforgása alatt és a törlesztést Ankarának négy év múlva kell megkezdenie.

Az IMF-nek jelenleg egy 16 milliárd dolláros hitelmegállapodása van érvényben Törökországgal – emlékeztet a Dow Jones hírügynökség.

Ajánlott videó

Kedden késő este jelentették be, hogy a tájékoztató idején életbe lépő szabályozás nyomán véget ér a 480 forintos üzemanyag korszaka: a Mol irányárai szerint a 95-ös benzin immár 641 forintba, a dízel pedig 699 forintba kerül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!