Belföld

38 milliós bírság fekete munka miatt

Az ellenőrök több mint 38 millió forint bírságot szabtak ki a hóközi mezőgazdasági ellenőrzések után. A helyzet rossz, de nem romlott - összegzett a Munkaügyi Főfelügyelet vezetője.

Békés András hangsúlyozta, hogy a hatósági ellenőrzés csak a legszélsőségesebb eseteket tudta feltárni és a mezőgazdaságban még külön is nehezíti a pontos helyzetfelmérést, hogy a tényleges munkavégzés helye nem a telephelyen van.

A kétnapos akció során 736 munkáltatót ellenőriztek, ezek közel 40 százalékánál tártak fel, a foglalkoztatás körülményeit érintő szabálytalanságot. Leggyakrabban, megközelítőleg 90 százalékban, a munkaszerződés írásba foglalását mulasztják el a munkáltatók.

A második leggyakoribb szabálytalanság a külföldiek munkavállalási engedély nélkül történő foglalkoztatása, ráadásul sok esetben rendes fizetség helyett mindössze szállásért és kevéske élelemért. Bár gyakori az alkalmi jellegű munka, az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás nem terjedt el, viszont a munkaviszonyt leplező, színlelt szerződéssel szerencsére viszonylag csekély számban találkoztak.

A kétnapos akcióellenőrzés során Szabolcs-Szatmár megye kivételével a legtöbb feketemunkásra a kelet-magyarországi térségben, a Balaton-környéki megyékben és Fejér megyében találtak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik