Belföld

SMS-lottó, újít a Szerencsejáték Rt.

A Szerencsejáték Rt. bevezeti az SMS-alapú fogadás lehetőségét - mondta Somorai László, az Szerencsejáték Rt. Szóvivője.

A vasárnap induló új fogadási lehetőségtől azt remélik, hogy mintegy 25-30 százalékkal nő majd az úgynevezett modern fogadási vonalakon kötött fogadások értéke. Ebbe a kategóriába számítják a telefonos és az internetes fogadást.

Az ily módon leadott fogadások értéke 2002-ben 122,5 millió forint volt, ami a társaság teljes árbevételének 0,015 százaléka. A fejlődés már 2003 első félévében is megmutatkozott, hiszen az első félévben modern eszközökön 72 millió forintnyi fogadást kötöttek – mondta a szóvivő.

Somorai László elmondta, hogy az új fogadási lehetőség az SMS-en keresztül ugyanannyiba kerül a játékosoknak, mint a hagyományos forma, és a Szerencsejáték Rt. kiadásai is körülbelül megegyeznek a hagyományos, a lottózókban történő fogadásokéval.

A szóvivő elmondta azt is, hogy SMS-en keresztüli fogadás a világnak csak néhány országában működik, ezek között említette, Hollandiát, Olaszországot és Szlovákiát. Csak Magyarországon lesz viszont lehetőség arra, hogy a játékosok sportfogadásra és lottó típusú játékokra egyaránt SMS-ben adhassák le tippjeiket. A fogadási rendszer kifejlesztése mintegy 25 millió forintjába került a társaságnak.

A Szerencsejáték Rt. árbevétele 2003 első félévében 51,2 milliárd forint volt, amiből játékadóként és nyeremények utáni személyi jövedelemadóként 13 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe. A játékosoknak nyereményként 20 milliárd forintot fizettek ki. A cég tavalyi első féléves árbevétele 46 milliárd forintot tett ki, amiből 12 milliárd forint adót fizettek be, illetve 18,5 milliárd forintot juttattak vissza a játékosoknak.

Az idén az első félévben a társaság árbevétele 11 százalékkal nőtt, a jövő évre vonatkozó prognózisa még nincs. Arra a kérdésre, hogy befolyásolja-e a cég árbevételét az rt. lottójátékait terhelő játékadónak a 17 százalékról 24 százalékra tervezett növelése, a szóvivő nemleges választ adott. Mint mondta, a Szerencsejáték Rt. az adóváltozást nem fogja érvényesíteni a fogadási árakban, a játékosokat nem terheli emiatt többletkiadás. “Azzal, hogy a Szerencsejáték Rt. ezt magára vállalja, az adófizetés és a nyeremények kifizetése után a társaságnál maradó saját bevétel több milliárd forinttal csökkenhet jövőre” – mondta a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik