Belföld

Nyolcmilliárd forintos faipari beruházás Vásárosnaményban

Másfél év alatt mintegy 8 milliárd forintot költött el a svájci KronoGruppe faipari csoport magyarországi cége, az Interspan Kforint arra a kapacitásbővítő és környezetvédelmi beruházásra, amelyet pénteken adtak át Vásárosnaményban.

Az Interspan Kforint ügyvezetője, Zomborszky András az MTI-ECO-t arról tájékoztatta, hogy a beruházást saját forrásból finanszírozták. A kapacitások az évi 160 000 köbméter nyerslapgyártásról 300 000 köbméterre növekedtek és ezzel a két legnagyobb magyarországi gyártó közül az egyik az Interspan. A beruházás részeként összesen 17 300 négyzetméter területű raktárbázist is kiépítettek.

Az idén a társaság, a tavalyinál mintegy 500 millió forinttal több, 17 milliárd forint nettó árbevételt vár, aminek 40 százaléka exportból származik. A társaság fő külpiaca: Románia, a délszláv országok és Ukrajna. Ezeken a piacokon állandó partnerekkel működik együtt a magyar cég, így nincs fizetési probléma, magyarázta az ügyvezető igazgató. Az idén közel 500 millió forint adózás előtti profitot vár a táraság.

A fa alapanyagot 85 százalékban már importálni kell és ez gátat szab a KronoGruppe további magyarországi terveinek. A hazai alapanyagot ugyanis a biomassza erőművek vásárolják fel, felhajtva ezzel a hazai árakat, magyarázta Zomborszky András.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik