Belföld

Munkahelyek szűnhetnek meg a jövedéki adó emelésével

A dohányiparban mintegy 20 ezer ember megélhetését bizonytalaníthatja el a jövedéki adó kormány által elhatározott emelése, ami egyúttal kérdésessé teszi azt is, hogy a magyar dohánytermelők ki tudják-e használni az európai uniós támogatási lehetőségeket jövőre - mondták el az ágazat képviselői egy sajtóbeszélgetésen pénteken Budapesten.

Papp Ferenc, a Dohány Terméktanács elnöke elmondta: a magyar dohánytermelők 2004-ben 12.355 tonnás kvótára kaphatnák meg az uniós, kilogrammonként 3 eurós támogatás 55 százalékát, ám a drasztikus adóemelés nyomán várható forgalomcsökkenés kérdésessé teszi, hogy tudnak-e ennyit termelni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós támogatás nagy része az ország elmaradott térségeibe juthatna, hiszen a magyarországi termelés mintegy 80-85 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében folyik. A közösségi támogatás a terméktanács számításai szerint 17 millió euró lehetne, amennyiben sikerülne kihasználni a csatlakozási tárgyalásokon elért kvótát.

Kocsis Miklós, a Dohánytermelők Szövetségének alelnöke jelezte: ha termelési kvótát három éven keresztül nem sikerül kihasználni, akkor az csökkenni fog. A magyarországi dohánytermelés jelenleg évi 10 ezer tonna, ám a termelők kapacitása ennél lényegesen nagyobb. A nyers dohányt 2 500 szerződött partner szállítja a két magyarországi feldolgozóüzembe, s onnan kerül a 4 cigarettagyár valamelyikébe.

Bittner Imre, a Universal Leaf Tobacco Hungary nyíregyházi feldolgozó vezetője elmondta, hogy a cigaretták kormány által elhatározott 35 százalékos jövedéki adó emelése mellett minimum 20 százalékos forgalomcsökkenés várható. Ez olyan mértékű piacszűkülés, ami kérdésessé teszi a jövő évi szerződéseket. A felvásárlási szerződésekről november-decemberben döntenek.

Hozzátette, hogy az idei dohánytermést mindenképpen átveszik, ám már így is jelentős készleteik halmozódtak fel. A kormány a cigaretta adóját 4950 forint/1000 szálról 6450 forint/1000 szálra plusz a kiskereskedelmi ár 20 százalékáról 23 százalékra tervezi emelni. A Magyar Dohányipari Szövetség szerint ez mintegy 35 százalékos adóemelést jelent.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az adó ilyen mértékű emelése hátrányos helyzetbe hozza a magyar dohányipari vertikumot a többi EU-hoz csatlakozó országhoz képest. A szövetség emlékeztet arra, hogy az Európai Unióban előírt 57 százalékos minimum adószint elérésére Magyarország 2009-ig
derogációt kapott. A 35 százalékos emeléssel azonban a magyar adószint már 2004-ben meghaladná az uniósat.

A szövetség számításai szerint ilyen adóemelés mellett 20 százalékos forgalomcsökkenésre lehet számítani, aminek nyomán a költségvetés a várt pluszbevételek helyett mintegy 40 milliárd forintos bevételkiesést könyvelhetne el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik