Belföld

A Mol szándéknyilatkozatot tett a Petrom-pakett megvásárlására

A MOL pénteken eljuttatta szándéklevelét és bemutatkozó anyagát a Petrom privatizációjáért felelős román Gazdasági és Kereskedelmi Minisztériumnak az előminősítési eljárásban való részvétel érdekében.



 Tizenöt szándéknyilatkozat

Tizenöt vételi szándéknyilatkozat érkezett péntekig a Petrom nemzeti olajtársaságra –
jelentette be Dan Popescu gazdasági miniszter. A pályázók között van a MOL Rt., a lengyel PKN Orlen, az osztrák OMV, három amerikai vállalat, a ConocoPhillips (COP), az
Occidental Oil and Gas Corp. és az Alon Inc., a szintén amerikai
Halliburton CO., a brit Regal Petroleum PLC és a román Tender alkotta konzorcium, az orosz OAO Gazprom, az olasz Eni SpA,  a görög Hellenic Petroleum SA, a ciprusi Phoenix Oil Ltd., a svájci Glencore, a román Sigomiga csoport és a szaúdi Kanooz Al Watan.

A román kormány 2003. augusztus 26-án jelentette meg a Petrom S.A. 33,34%-nak értékesítésére vonatkozó közleményét. A kiírás értelmében, a privatizációban résztvevő szakmai befektetőnek az értékesítéssel párhuzamosan alaptőke emelést kell végrehajtania a Petromban, amelyet követően részesedése elérheti az 51%-ot. Az előminősítési eljárásban való részvétel érdekében a MOL pénteken eljuttatta szándéknyilatkozatát és bemutatkozó anyagát a privatizációért
felelős román Gazdasági és Kereskedelmi Minisztériumnak részére. Az előminősítési eljárás eredményét várhatóan 2003. szeptember 30-án teszik majd közzé. A MOL csak és kizárólag a Petrom mindenre kiterjedő átvilágítását követően fog döntést hozni arról, hogy kíván-e vételi ajánlatot benyújtani a meghirdetett részvénycsomagra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik