Belföld

MDF: “család- és nemzetellenes” a Medgyessy-kormány

A Magyar Demokrata Fórum parlamenti képviselőcsoportja szerint "család- és nemzetellenes" a Medgyessy-kormány - jelentette ki Sisák Imre.

Emelkedni fog a gáz ára, mert 2004-ben a 12 százalékos áfa-kulcs 15 százalékra emelkedik – mondta az MDF-es politikus, hozzátéve: ismeretei szerint a 2004. évi állami költségvetésbe nincs szociális célú előirányzat a gázáremelkedés kompenzációjára.

Sisák Imre kifogásolta, hogy a kormány a lakáscélú megtakarítás után járó adókedvezmény 50 százalékos csökkentését tervezi, azaz 240 ezer forintról 120 ezer forintra csökken az igénybe vehető adókedvezmény, a húszéves időtartam pedig öt évre változik.

Az MDF szerint a kormánynak be kellene vezetnie a fiatal házasok első lakáshoz jutásának kategóriáját, és esetükben megtartani a 240 ezer forintos adókedvezményt és a húszéves futamidőt a hitel-visszafizetésre.

Az ellenzéki politikus kitért arra: “a balliberális kormány az SZDSZ nyomására a gyermekek után járó adókedvezmény csökkentését is tervezi”. Szavai szerint az MSZP nem tartja be választási ígéreteit, hiszen az általános iskolában nem váltak ingyenessé a tankönyvek. Hozzátette, a kormány nem tartotta be azt az ígéretét sem, hogy ingyenes lesz az óvodai étkeztetés, ellenben 2004-ben egy százalékkal kívánja növelni az egészségbiztosítási járulékot és el akarja törölni a nyugdíjjárulék adómentességét.

“Hazudik a kormány, hiszen 2004-re 6 százalékos infláció mellett 8 százalékos reálbér-növekedést ígér, ami nem felel meg a valóságnak, hiszen a jövedéki adó, valamint az áfa-kulcsok változása következtében legfeljebb nulla százalékos, de az MDF véleménye szerint 2-3 százalékos reálbér-csökkenés várható” – jelentette ki Sisák Imre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik