Belföld

Már az euróra készül a cseh költségvetés

Az euró 2010-es elfogadását szem előtt tartva állították össze Csehország 2004-es költségvetési tervezetét – ismertette a cseh pénzügyminiszter, Bohuslav Sobotka.

A három pártból álló kormánykoalíció hosszú vita után fogadta el a 2004-es költségvetési törvényjavaslatot, amely a jobbközép Kereszténydemokraták, és a Szabadság Unió teljes bizalmát élvezi, a baloldali szociáldemokraták azonban még határozatlanok. A tervezetet szeptember végén terjesztik a parlament elé.

Zsugorítsd a deficitet

A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a jövő évi büdzsé tervezete a kormány első reformcsomagja, amelyből világosan kiolvasható a deficitzsugorítási szándék. Jól mutatja a kényszerhelyzetet, hogy ha a költségvetési elképzelések nem tartalmaznának takarékossági intézkedést, akkor a jövő évi költségvetés hiánya 183 milliárd cseh koronára (több mint hatmilliárd dollárra) rúgna.

– Szigorító intézkedések nélkül a költségvetési deficit két év múlva megközelítené a 200 milliárd cseh koronát – vázolta fel a vészjóslóan sötét jövőt a pénzügyminiszter.

Az oroszok talán megadják a tartozást

A jövő évi költségvetési hiányt – legalábbis a tervek szintjén – most sikerült 114,97 milliárd koronára leszorítani, s ennek két forrása van: a cseh kormány magasabb adójövedelemmel számol és bekalkulálja, hogy az oroszok visszafizetik államadósságukat.

Fontos szempont volt a költségvetés kidolgozásánál, hogy a kormányzat elképzelése szerint 2010-re Csehországban is az euró lesz a hivatalos fizetőeszköz, amihez viszont már jóval korábban szigorú követelményeknek kell megfelelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik