Belföld

Lefelé korrigálta gazdasági prognózisát az Ecostat (bővített)

Noha az év második felében gyorsul a gazdasági növekedés, 2003-ban a GDP csak 2,8 százalékkal nőhet - jelentette ki a pénteki tájékoztatón Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója.

A májusihoz képest lefelé módosította a növekedésre vonatkozó előrejelzéseit az Ecostat: erre az évre a korábbi 3,4 százalékos GDP-növekedést 2,8 százalékra, a jövő évi 4 százalékos növekedést pedig 3,5 százalékra korrigálta. Ugyanakkor Belyó Pál elmondta, hogy az év második felében gyorsul a gazdaság,  a harmadik negyedévre 2,9 százalékos, a negyedik negyedévre 3,2 százalékos GDP-növekedéssel számol az Ecostat.


“A gazdaság növekedési ütemének lassulását alapvetően a világgazdasági dekonjunktúra okozta, mégsem volt váratlan, mivel a hazai ipari beruházások már 2001-től csökkentek” – mondta Belyó. Hozzátette: a hazai kereslet élénkítése jobbára a gazdaság pénzügyi egyensúlyát rontotta, a reálfolyamatokat 2002 végéig csak az építőipar teljesítménye élénkítette.


A külső kereslet csökkenésének ellensúlyozására indított gazdaságélénkítő intézkedések – az állami költekezés felpörgetése, rendkívüli bérkiáramlás, jóléti programok – kifulladtak – sorolta a részleteket az Ecostat igazgatója. Véleménye szerint a reálbér emelkedése nem a gazdasági növekedés forrásául szolgáló megtakarításokat gyarapította, hanem a háztartások fogyasztását és a lakossági beruházásokat élénkítette.


“A vázolt folyamat következtében kialakult hiány a folyó fizetési mérlegben, illetve az államháztartásban nem tartható fenn, az egyensúlytalanságot elsősorban a kiadások visszafogásával kell megszűntetni” – fogalmazott Belyó. Az Ecostat szerint a GDP-arányos államháztartási hiány 2003-ban 5,6 százalékos lesz, a jövő évi pedig 4,2 százalék. “A szerdai kormánydöntések után arra számítunk, hogy ennél nagyobb már nem lesz a deficit” – tette hozzá Belyó Pál.


Az inflációt illetően az Ecostat prognózisa közelít a többi kutatóintézethez: erre az évre 4,7, a jövő évre 5,9 százalékos fogyasztói árindexre számít. Májusban az intézet 4,8 százalékos idei és 4,5 százalékos jövő évi fogyasztó árnövekedést prognosztizált. Ami a devizaárfolyamot illeti az év végére 258 forintos eurót, 2004-re pedig átlagosan 254,8 forintos eurót tart valószínűnek az Ecostat. Belyó szerint az év végéig 0,5 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre a jegybank, s a jövő évi átlagos kéthetes betéti kamat 7 százalékra süllyed.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik