Belföld

Kétszázötven millió euró a csatlakozási alapokból

Nem igazak azok az állítások, amelyek szerint Magyarország le lenne maradva akár saját ütemtervéhez, akár a többi 9 csatlakozásra váró országhoz képest! Magyarország 2003-ban az előző évinél 25%-kal több EU-forrást tud kihasználni – az eddig aláírt szerződések és az előzetes adatok alapján összesen mintegy 250 millió euró értékben kerül sor lekötésekre az előcsatlakozási keretekből. Ez minden eddigi évnél job eredmény!

Szájer József, a FIDESZ képviselője mai sajtótájékoztatóján azt kifogásolta, hogy Magyarország kevés pénzt tud lehívni a különböző uniós, így például az ISPA-, valamint a PHARE-alapból.
A 2001-es PHARE programok szerződéskötési időszaka november 30-án ér véget, az előrejelzések szerint forrásait 96 százalékban leszünk képesek kihasználni, tehát közel a teljes keretet le tudjuk hívni.
Az az állítás sem igaz, miszerint a Medgyessy kormány megszüntette volna az EU pénzek fogadásával foglakozó Hivatalt. Épp ellenkzőleg: megerősítette és kibővítette azt, melyre azért volt szükség, hogy 2002 év végig elkészülhessen a Nemezeti Fejlesztési Terv, melynek megírásával másfél éves lemaradást hozott be a Hivatal.
A feszített munkával időre elkészült Nemezeti Fejlesztési Tervet az Európai Unió írásban is eredményesnek ítélte.
Közbeszerzési pályázat alapján ugyancsak határidőre elkészült az informatikai rendszer fejlesztése.

Az elmúlt 15 hónapban a Nemzeti Fejlesztési Terv és Eu Támogatások Hivatala több alakalommal felajánlotta a képviselőknek mind szóbeli tájékoztatáson, mind írásbeli megkeresések során, hogy amennyiben tájékoztatásra van szükségük szívesen rendelkezésre áll. A FIDESZ képviselői egyetlen alkalommal sem keresték meg a Hivatalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik