Belföld

K&H-botrány – hol a mosott pénz?

Újabb fordulatokkal gazdagabb a K&H botrány. Azt továbbra sem tudni, hová kerül a mosott a pénz. Annyi azonban bizonyos, hogy Kőbánya pert indít a brókercég ellen, s ebbe bevonja a bankot is.

Annyi már biztos, hogy a K&H-botrány tízmilliárdja a rendszerváltás óta eltelt években napvilágra került pénzmosási ügyek között nem számít különleges esetnek. A rendőrök szerint még a top 10-be sem kerülne be ez az ügy, ha a szóban forgó összeg nagyságát vesszük alapul. A rendőrségi vizsgálat ennek ellenére elég vontatottan halad, ami persze, nem jelenti azt, hogy ne lennének újabb fordulatok.


 Tisztázza magát a Fidesz?!

Simon Gábor szocialista országgyűlési képviselő szerint az MSZP-nek bizonyítékai vannak arra, hogy a Fidesz és a párt nevében eljáró Simicska Lajos már 1996-ban bizalmas üzleti kapcsolatot ápolt a K&H Bankkal. Úgy fogalmazott: az ellenzéki párt – amelyet Simicska Lajos képviselt – a fővárosi Lendvay utca 28. szám alatti ingatlant havi 50 ezer forintért bérelte a K&H-tól. Elérkezett az idő, hogy a Fidesz tisztázza kapcsolatát a K&H Bankkal – mondta Simon. 

Államtitkok a tábornok lakásán


A pénzmosás gyanúsítottjaként letartóztatott szír E. Abed Hasan a Népszabadság névtelenséget kérő forrásai szerint azt vallotta, hogy az Inter-Európa Bankban általa felvett 3,2 milliárd forintot átadta Kulcsár Attilának. A lap beszámolójából kitűnik, hogy az ORFK-n eddig 72 magánszemélyt és cégvezetőt hallgattak ki tanúként azok közül, akiknek a neve szerepelt Kulcsár 200-as VIP-listáján.


Ugyanakkor eddig csak azokat hívták be, akik visszakapták a K&H Equitiesbe fektetett pénzüket. A nyomozók a kihallgatássorozat végére hagyják a „problémás eseteket”, azokat, akik jelentős veszteséget szenvedtek el, továbbá azokat is, akik visszakapták ugyan a befektetett pénzüket, ám annak eredete a nyomozó hatóság szerint tisztázandó.


Csütörtökön folytatódott a bűnpártolással gyanúsított Bácskai János kihallgatása is. A szervezett bűnözés elleni koordinációs központ felfüggesztett vezetőjével kapcsolatban a lap megtudta, hogy a lakásán a katonai ügyészség államtitoknak minősülő iratokat talált, amelyeket a tábornok állítólag nem vihetett volna haza.


 Kőbányának nem kell a K&H

A kőbányai képviselőtestület zárt ülésén határozott arról, hogy egy korábbi döntés hatályon kívül helyezésével mégsem a K&H bankot választják a kerület számlavezető bankjának 2004 januárjától, hanem ajánlatot kérnek több pénzintézettől.

Kőbánya: ha per, hát legyen per


Szintén újabb fordulat, hogy Andó Sándor kőbányai polgármester bejelentette: a kerületi önkormányzat pert indít a K&H Equities ellen a képviselőtestület csütörtöki ülésén hozott döntés értelmében. A határozat szerint, “a X. kerület pert indít a Budapesti Értéktőzsde és Árutőzsde állandó választott bírósága előtt a K&H brókercégénél elhelyezett 103653 darab Richter-részvény, valamint 879 millió forint értékű pénzpiaci nyílt végű befektetési alap, továbbá vonatkozó járulékai megtérülése tárgyában”.


A X. kerületi vezető tájékoztatása szerint az önkormányzat több mint 3 milliárdos követelése nyomán indított polgári perbe másodrendű alperesként feltehetően bevonják a K&H bankot is, mert a brókercéget a megbízási szerződések során képviselő Kulcsár Attila a pénzintézetnél is vezető posztot töltött be. A polgármester azt is elmondta, hogy augusztus 1-jén zárult le a K&H bank, a K&H Equities, valamint az önkormányzat és vagyonkezelője közötti egyeztetés. A jegyzőkönyvben a többi között rögzítették: „a felek a számlarekonstrukció során megállapították, hogy az önkormányzat tudta és megbízása nélkül, a szerződéssel ellentétes módon a K&H Equities Rt. különböző tranzakciókat bonyolított”.


Andó Sándor közölte: miután az egyeztető tárgyalások megkezdése – július 11-e – óta már több mint két hónap eltelt, és még mindig nem született döntés követelésükről, ezért az önkormányzat rövidesen pert indít a K&H brókercége ellen. A polgármester várakozásai szerint a per akár fél éven belül is lezárulhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik