Belföld

Európai állások online

Bár nem az Európa Bizottság az első, aki az Európai Unió munkaerő-keresletét össze kívánja hozni a kínálattal, a ma indult internetes oldaluk azonban megoldást jelenthet a problémára.

A ma indult internetes oldal (http://europa.eu.int/eures/home.jsp) nem titkolt célja, hogy növelje a munkaerő mobilitását az Unión belül. A frissen elkészült site több ezer állásajánlatot tartalmaz, lehetővé teszi a munkát keresőknek, hogy központi adatbázisba feltöltsék az önéletrajzukat és tanácsokkal is szolgálnak az egyes tagállamok munkaerő-piacáról.

A European Job Mobility Portal (EURES, magyarul talán az Európai Munkaerőáramlási Portálnak lehetne fordítani) már most több ezer lehetőséget kínál az elhelyezkedést keresőknek: szakképzettséget nem követelőket, professzionális tudást igénylőket, műszaki érdeklődésűeknek és humán beállítottságúaknak egyaránt.

A Bizottság azzal a tervvel összhangban hozta létre az oldalt, hogy az Európai Unió 2010-re a világ legdinamikusabb gazdasági régiója legyen. További lényeges előnye lehet a rendszernek, hogy elsimítja a tagországok munkanélküliségi rátái közti jelentős különbségeket. Az oldal egyelőre angol, francia és német nyelven elérhető, de a közeli tervek közt szerepel a többi uniós tagország anyanyelvén is létrehozni az adatbázist – írta az EUObserver.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik