Belföld

Csökkenő forgalom növekvő profit a Balatoni Hajózási Rt.-nél

A helyi önkormányzatok többségi tulajdonában lévő Balatoni Hajózási Rt. az idén várhatóan eléri a tervezett 56 millió forint adózás előtti nyereséget, de az üzleti tervben szereplő 1,77 milliárd forint árbevétel, az utasforgalom csökkenése miatt, 2-3 százalékkal kevesebb lesz, tájékoztatta az MTI-ECO-t Grófné Horváth Ilona, a Balatoni Hajózási Rt. gazdasági igazgatója.

Tavaly a társaság 1,68 milliárd forint nettó árbevétel mellett 30 millió forint adózás előtti profitot ért el. A balatoni cég 157. szezonjáról szóló beszámoló szerint az idén augusztus 31-ig a személyhajókon 812 661 fő utazott, 5,4 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A kompok 881 395 utast és 268 655 járművet szállítottak. Az utasok száma 7,5, a járművek száma pedig 3,6 százalékkal maradt el a bázistól. A balatoni idegenforgalmi vállalkozások, a régió turizmusát meghatározó német turisták számának 15-20 százalékos csökkenéséről számoltak be. A Balatoni Hajózási Rt. forgalmának visszaeséshez hozzájárult az is, hogy a rossz időjárási viszonyok miatt a kompforgalom másfél hónappal később indult, mint tavaly.

A társaság az egyetlen a Balatonon, amely vitorlás kikötőhálózattal rendelkezik. A Balatoni Hajózási Rt-nek 9 nagy és 11 kisebb kikötője van összesen 1 797 vitorláshellyel. Ezek kihasználtsága 94 százalék volt augusztus végéig.

Az idén 464 millió forintot fordított a társaság beruházásokra, amit az önkormányzati tulajdonosok a privatizációkor vállalt, összesen 1,16 milliárd forintnyi tőkeemeléséből finanszíroztak. Jelenleg a társaság jegyzett tőkéje 3,55 milliárd forint, saját tőkéje pedig 3,99 milliárd forint. A részvények 55 százaléka 22 önkormányzat tulajdonában van, a kisebbségi tulajdonos pedig az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik