Belföld

Az SZDSZ adóchartát akar

Az SZDSZ adócharta elfogadását kezdeményezi a pártoknál, amely az adók csökkentésének, az adózás átláthatóbbá tételének szándékát tartalmazná - mondta Kuncze Gábor.

A következő hónapokban az adócharta kidolgozása mellett az adóreform elindítása lesz a feladat – hangsúlyozta az SZDSZ elnöke újságírók előtt. A politikus hozzátette: a kabinet szerdai ülését követően mindkét kormánypárti frakció szorgalmazta, hogy a társasági adó csökkentését ne csak a jövő évre hirdessék meg, hanem az ezt követő két évben előre kihirdetett módon folytatódjon az adónem mérséklése, hogy ily módon is vonzóbbá váljon az ország a befektetők számára.

“Az SZDSZ felvetette még, hogy most kellene elfogadni a 2005-ös személyi jövedelemadó-táblát is, itt ugyanis mi további csökkentési lehetőségeket látunk” – mondta. A politikus kifejtette: pártja a középső, a jövő évtől 26 százalékos adókulcs további 2 százalékos mérséklésére lát lehetőséget; ezt az adótörvény vitájakor kezdeményezni fogja az SZDSZ.

A szabad demokrata pártelnök hangsúlyozta: a közszférában dolgozók létszámának csökkentése akkor lesz eredményes, ha ezzel a bürokrácia is csökken. Példaként említette azt az elképzelést, amely szerint 2005-től már az adóhivatalok határoznák meg, hogy ki milyen összegű adót köteles befizetni, és megszűnnének az egyéni bevallások. Kiemelte: pártja fontosnak tartotta a tömegközlekedés áfájának csökkentését, amelyről a kormány meghozta döntését.

Csillag István gazdasági miniszter a tájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy “az SZDSZ az adózók párján áll”. Kifejtette: az adót fizetők számának növelésével kívánják lehetővé tenni, hogy csökkenjenek a terhek. Pártjuk ezért javasolta az eva (egyszerűsített vállalkozói adó) értékhatárának emelését is. Kitért arra: a beruházási kedvet is növelni szeretnék a nagybefektetők körében. Jelezte: néhány napon belül újabb beruházási megállapodást jelenthet be.

Kuncze Gábor kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az adóterhek minden fizetési kategóriában mérséklődni fognak a következő évtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik