Belföld

Nem fenyegeti a Tiszát a Barátság olaja

Az ukrán szakemberek szerint a Munkács közelében a Barátság kőolajvezetékből szivárgó olaj nem kerül a Tisza vízgyűjtő területére.

Bodnár Gáspár, a Felső-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság megbízott igazgatója tájékoztatott arról, hogy csütörtök reggel folyamatosan tárgyalt az ukrán szakemberekkel, és ők azt mondták, hogy a Munkács fölött történt balesetet tudják lokalizálni. Ígérik, hogy száz százalékosan megvédik a kiömlő kőolajtól a Latorcát, és nem kerül a Tisza vízgyűjtő területére semmiféle szennyeződést.

Ennek még az a bíztató jele, hogy tulajdonképpen a Latorca kisebb folyókat érintve, összegyűjtve kerül a Bodrogba Szlovákián keresztül, és a szlovák szakembereket – a nemzetközi szerződések értelmében – szintén értesítették az ukrán szakemberek, tehát ők is felkészültek arra, hogy ha mégis be kell avatkozni, akkor már a Bodrog előtt, vagy a Bodrogon meg tudják fogni a szennyeződést.

Tulajdonképpen hármas szűrő lenne, ha bekövetkezne, hogy be kell avatkozni, de a Felső-Tiszavidéki Vízügyi szakemberek is úgy látják, úgy ítélik meg, hogy nem kerül a szennyezés a folyóba, illetve a Tisza vízgyűjtőjébe.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik