Belföld

Létszámleépítés a minisztériumokban – az FVM átcsoportosít

A miniszterelnök tízszázalékos létszámleépítést rendelt el a minisztériumokban és a hozzájuk kapcsolódó intézményekben a kormány szerdai ülésén.

A kormány tervei szerint 2004-ben a költségvetési intézmények összességében mintegy 300 milliárd forinttal kevesebb pénzt költenek el, mint idén. A megtakarítás a bruttó hazai termék 1,5 százalékára rúghat. A megtakarítások legnagyobb részét a központi intézmények működési költségének 7, fejezeti előirányzatainak 25, beruházásainak 30 százalékos csökkentése hozza.


A kabinet egyben 10 százalékos létszámleépítést rendelt el a minisztériumokban és a hozzájuk kapcsolódó intézményekben. Ezzel az állam mintegy 20 milliárd forinttal kevesebb bért fizet ki jövőre, mint 2003-ban. A kormány ígérete szerint a változások nem érintik a költségvetési szektor béreit, különösen nem az oktatás és az egészségügy területén.


A minisztériumi takarékosság jegyében a kormányzat jelentős számú gépkocsitól válik meg, csökken a vezetői megbízások száma, valamint szigorodik és egységessé válik a mobiltelefonok használata.


A szerdai bejelentésre reagált Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. A miniszter elmondta: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban (FVM) is végrehajtják a kormány döntésének megfelelően.


A miniszter hozzátette ugyanakkor, hogy a minisztériumban történő létszámváltozásban érintett emberek jelentős részben átkerülnek más intézményekbe, mert azokat, akik szakmájukhoz értenek, tovább kívánják foglalkoztatni.


Az FVM-nek Magyarország uniós csatlakozásával bővülnek a feladatai. Az uniós bővítésből adódóan a minisztériumnak eltér a létszám- és finanszírozási igénye is a többi tárcától.


Az FVM-ben jelenleg mintegy 750 ember dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik