Belföld

Felelőtlenség lenne a Posta privatizálása – véli a szakszervezet

admin

2003. 09. 18. 12:51

A Postás Szakszervezet tagjait mélységesen megdöbbentette Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter szerdai nyilatkozata, amely szerint a közeljövőben a Magyar Posta (MP) Rt. privatizációját tervezi - közölte a szakszervezet az MTI-vel csütörtökön.

“A Postás Szakszervezet tagsága egyrészt felelőtlenségnek tartja több milliárdos hiánnyal eladni a postát, mivel így értékénél jóval alacsonyabb áron lelne vevőre, másrészt nemzetgazdasági szempontból is fontos lenne, ha a posta nemzeti kézben maradna” – szögezi a Mundruczó Kornél elnök által aláírt közlemény.

A szakszervezet szerint “érthetetlen a döntés azért is, mert az MP Rt.-nek nem az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a tulajdonosa, hanem az ÁPV Rt., amely nemrégiben hagyta jóvá a posta érvényes tervét és stratégiáját, amely nem tartalmazza a cég privatizációját.”

A közlemény leszögezi, hogy “a miniszter nyilatkozata felesleges feszültségeket gerjeszt a postások körében, akik sokszor erejükön felül alacsony bérért dolgoznak, amelyet a miniszterelnök is beismert, és ígéretet tett az elmaradás felszámolására. Nem szerencsés elbizonytalanítani őket, amikor a posta terhei elsősorban az ő vállukat nyomják.”

A közlemény szerint a postásokat annál is inkább váratlanul érte a bejelentés, mivel a 2002 nyarán hivatalba lépő Szabó Pál és új menedzsmentje azzal a szándékkal érkezett a társasághoz, hogy “ledogozza a korábbi években felhalmozódott több milliárdos hiányt”. Már hosszabb ideje folyamatban van a cég modernizálása, átszervezése annak érdekében, hogy az MP gazdaságilag erős versenytárs lehessen a piacon, amikor belépünk az Európai Unióba – szögezi le a közleményt.

Nem kizárt a Magyar Posta Rt. tőkebevonással való privatizációja, de az is elképzelhető, hogy a folyamatban kisrészvényeken keresztül az állampolgárok lesznek a legérintettebbek – mondta hét eleji békéscsabai sajtótájékoztatóján Kovács Kálmán.

Az esetleges privatizációról, mint “nem eldöntött tényről” beszélt az informatikai és hírközlési miniszter, ám azt leszögezte: mindenekelőtt a posta versenyképességét kell megteremteni, majd utána egy ilyen postával kell fellépni az európai versenytársak között.

“A szakminisztérium álláspontja szerint, olyan értékesítés, vagy privatizáció, amely a postai szolgáltatást teljes egészében más, különösen szakmai befektetők tulajdonába juttatná, nem lenne hasznos, de erről nincs is szó” – tette hozzá Kovács Kálmán.

A miniszter szerint a magyar posta védett helyzetben lévő szolgáltatásai az EU-csatlakozást követően megszűnnek, a szolgáltató versenytársak között az egyik lesz a piacon. A magyar posta versenyképességének megteremtése érdekében Kovács Kálmán szerint modernizálni kell a postát, a fejlesztéshez pedig meg kell teremteni a törvényi feltételeket. Az új posta törvény ősszel kerül az Országgyűlés elé – mondta a miniszter.

“A kormánynak továbbá támogatnia kell a fejlesztésekhez szükséges beruházásokat, s csak ezt követően lehet megvizsgálni, hogy akarunk-e tőketársat, befektetőt erre a területre hozni” – hangsúlyozta Kovács Kálmán.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.