Belföld

Felelőtlenség lenne a Posta privatizálása – véli a szakszervezet

A Postás Szakszervezet tagjait mélységesen megdöbbentette Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter szerdai nyilatkozata, amely szerint a közeljövőben a Magyar Posta (MP) Rt. privatizációját tervezi - közölte a szakszervezet az MTI-vel csütörtökön.

“A Postás Szakszervezet tagsága egyrészt felelőtlenségnek tartja több milliárdos hiánnyal eladni a postát, mivel így értékénél jóval alacsonyabb áron lelne vevőre, másrészt nemzetgazdasági szempontból is fontos lenne, ha a posta nemzeti kézben maradna” – szögezi a Mundruczó Kornél elnök által aláírt közlemény.

A szakszervezet szerint “érthetetlen a döntés azért is, mert az MP Rt.-nek nem az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a tulajdonosa, hanem az ÁPV Rt., amely nemrégiben hagyta jóvá a posta érvényes tervét és stratégiáját, amely nem tartalmazza a cég privatizációját.”

A közlemény leszögezi, hogy “a miniszter nyilatkozata felesleges feszültségeket gerjeszt a postások körében, akik sokszor erejükön felül alacsony bérért dolgoznak, amelyet a miniszterelnök is beismert, és ígéretet tett az elmaradás felszámolására. Nem szerencsés elbizonytalanítani őket, amikor a posta terhei elsősorban az ő vállukat nyomják.”

A közlemény szerint a postásokat annál is inkább váratlanul érte a bejelentés, mivel a 2002 nyarán hivatalba lépő Szabó Pál és új menedzsmentje azzal a szándékkal érkezett a társasághoz, hogy “ledogozza a korábbi években felhalmozódott több milliárdos hiányt”. Már hosszabb ideje folyamatban van a cég modernizálása, átszervezése annak érdekében, hogy az MP gazdaságilag erős versenytárs lehessen a piacon, amikor belépünk az Európai Unióba – szögezi le a közleményt.

Nem kizárt a Magyar Posta Rt. tőkebevonással való privatizációja, de az is elképzelhető, hogy a folyamatban kisrészvényeken keresztül az állampolgárok lesznek a legérintettebbek – mondta hét eleji békéscsabai sajtótájékoztatóján Kovács Kálmán.

Az esetleges privatizációról, mint “nem eldöntött tényről” beszélt az informatikai és hírközlési miniszter, ám azt leszögezte: mindenekelőtt a posta versenyképességét kell megteremteni, majd utána egy ilyen postával kell fellépni az európai versenytársak között.

“A szakminisztérium álláspontja szerint, olyan értékesítés, vagy privatizáció, amely a postai szolgáltatást teljes egészében más, különösen szakmai befektetők tulajdonába juttatná, nem lenne hasznos, de erről nincs is szó” – tette hozzá Kovács Kálmán.

A miniszter szerint a magyar posta védett helyzetben lévő szolgáltatásai az EU-csatlakozást követően megszűnnek, a szolgáltató versenytársak között az egyik lesz a piacon. A magyar posta versenyképességének megteremtése érdekében Kovács Kálmán szerint modernizálni kell a postát, a fejlesztéshez pedig meg kell teremteni a törvényi feltételeket. Az új posta törvény ősszel kerül az Országgyűlés elé – mondta a miniszter.

“A kormánynak továbbá támogatnia kell a fejlesztésekhez szükséges beruházásokat, s csak ezt követően lehet megvizsgálni, hogy akarunk-e tőketársat, befektetőt erre a területre hozni” – hangsúlyozta Kovács Kálmán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik