Belföld

A TNK-BP megvenné a Petromot

admin

2003. 09. 17. 18:45

A TNK-BP, a brit BP 50%-os tulajdonában lévő harmadik legnagyobb orosz olajipari konszern vételi szándékot jelentett be a román SNP Petrom nemzeti olajtársaságra.

Az értékesítést a román privatizációs szándék próbatételének tekinti a nemzetközi közösség. A TKN-BP elsőként nyújtotta be ajánlatát, bár a lengyel PKN Orlen ebben a hónapban korábban már jelezte indulási szándékát a privatizációs tenderen. Az ajánlatok benyújtási határideje ennek a hétnek a péntekje, azaz szeptember 19. A román fél az amerikai Chevron Texaco, a francia Total és a brit-holland Royal Dutch/Shell ajánlatára is számított.


A román piac mintegy 60 százalékát felügyelő Petrom 51
százaléka a tervek szerint egymilliárd dollár körüli összeget hoz
majd a román kincstárnak. Az első fázisban 33,34 százalékos pakett értékesítését tervezi a román gazdasági minisztérium. A vevőnek később kibocsátás révén lehetősége lesz tulajdonrészét 51 százalékra emelni. Az ügylet lezárását 2004 márciusának végére tervezik. A Petrom egyaránt rendelkezik kitermelési és forgalmazási kapacitással. A konszern évente 6,0 millió tonna nyersolajat és 6,1 milliárd köbméter földgázt termel ki, ezen kívül saját finomítókkal és töltőállomás lánccal rendelkezik. A Petrom első félévi nettó nyeresége 869,2 milliárd lej (25,68 millió dollár) volt, az elmúlt évi 877,5 milliárd lej után. A Petrom részvényeinek hét százaléka forog a bukaresti tőzsdén. Árfolyama 0,71 százalékkal alacsonyabban, 1390 lejen zárt szerdán.


Az orosz olajipari konszernnek egymással versengve vásárolják
fel a kelet-európai értékesítési hálózatokat. A Lukoil már rendelkezik egy romániai finomítóval és számos benzinkúttal. A
Lukoil a magyar Molt is kiütötte a nyeregből a szerb Beopetrol
üzemanyagtöltő lánc 70 százalékáért folyó versenyből.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 9.
Grezsu Mihályné viszi haza az önkormányzat ajándékcsomagját a Nyíregyházához tartozó Szélsőbokorban 2016. december 9-én. A Magyar Posta dolgozói Nyíregyháza mintegy 19 ezer nyugdíjas lakosának kézbesítik a város 2500 forint értékű karácsonyi ajándékcsomagját.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.