Belföld

Tízezer embert tartanak fogságban az amerikaik Irakban

Amerikai tisztségviselők elismerték, hogy mintegy tízezer embert tartanak fogva Irakban, csaknem kétszeresét az eddig közölt számnak.

A tízezer személy közül mintegy 4400-at biztonsági megfontolások miatt tartanak őrizetben, s közöttük 3800 olyan is található, akiket egészen a közelmúltig a foglyok egyetlen kategóriájába sem soroltak be – ismerte el Janis Karpinski amerikai tábornok az AFP hírügynökség szerdai jelentése szerint azon a nyílt napon, amelyet az újságírók számára tartottak előző nap a Bagdadtól húsz kilométerre nyugatra fekvő Abu Garib börtönében.

Az amerikai hadsereg belső nyilvántartásában korábban összesen 5000-5500 fogoly szerepelt. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter közel egy hónapja viszont utasította az Irakban állomásozó alakulatokat, hogy az említett 3800 személyt sorolják a biztonsági okokból fogva tartottak közé. A jelenleg Bagdadtól északra őrzött embereket azért fogták el, mert támadásokat intéztek a szövetséges alakulatok ellen, illetve azokban való részvétellel, közreműködéssel gyanúsíthatóak.

Korábban az amerikaiak mintegy 600 személyt fosztottak meg a szabadságától biztonsági megfontolásokból. Az ilyen okból őrizetbe vettek között összesen több száz nem iraki állampolgár található, s csak elenyésző részüket fogták el azután, hogy George Bush amerikai elnök május elsején lezártnak nyilvánította a jelentősebb iraki hadműveleteket.

Az e csoportba tartozó foglyok közül hatan azt állítják, hogy amerikai állampolgárok, ketten pedig brit alattvalónak mondták magukat. Állításuk valóságtartamát egyelőre nyomozók vizsgálják. A hat “amerikai” kiejtése valóban amerikai származást sugall, vallomásaik azonban zavarosak – fűzte hozzá a tábornok. Rumsfeld kedden azt állította, hogy a Pentagon nem ismeri a nyolc ember kilétét.

A biztonsági okokból lefogottakon kívül mintegy 300 hadifoglyot és 5300 bűnözőt őriznek a szövetségesek. Ez utóbbiak egy részét még csak gyanúsítják bűncselekmények elkövetésével, a többiek bűnössége bizonyított.

A foglyok egy része mindemellett felkeltette a szövetségesek figyelmét, mert értesüléseket remélnek tőlük. Másokat pedig azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban álltak a Szaddám Huszein volt iraki elnök vezette Baasz Párt egykori tagjaival, illetve az országba terrorcselekmények végrehajtásának szándékával érkezett külföldiekkel – fűzte hozzá az amerikai tábornok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik