Belföld

Október 1-jétől emelkedik a nem támogatott gyógyszerek ára

Október 1-jétől várhatóan átlagosan 8,73 százalékkal emelkedik a nem támogatott gyógyszerek ára - mondta el Potornai Lajos, a Magyar Gyógyszerész Kamara szakértője az MTI-nek szerdán.

Az árváltozás a nem támogatott készítmények teljes vertikumát érinti a vitaminoktól a fájdalomcsillapítókig – közölte a szakértő, aki hozzátette: a kamarának az áremelkedéssel kapcsolatban csak bejelentési kötelezettsége van.

A drágulás csak akkor válik hivatalossá, ha az egészségügyi minisztérium közlönyében megjelenik, ez a jövő héten várható – fűzte hozzá Potornai Lajos. Az árváltozási lista első 20 helyén a fogamzásgátló tabletták állnak: hét készítmény 200-250 forinttal, három körülbelül 300-zal, míg kettő 500 forinttal kerül majd többe – mondta el a szakértő.

A vitaminok ára átlagosan 19 százalékkal lesz magasabb, ez készítménytől függően 61-106 forint többletet jelent majd a fogyasztóknak. A társadalombiztosítás által nem támogatott egyes fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők akár 20 százalékkal is többe kerülhetnek a jövő hónaptól.

Potornai Lajos beszámolt arról, hogy az 551 homeopátiás szer átlagosan 8,47 százalékkal lesz drágább, de közülük nyolc készítmény ára 5 százalékkal csökken, míg a 95 allopátiás gyógyszer ára átlagosan 10,24 százalékkal kerül majd többe októbertől.

Hamvas József, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium gyógyszerészeti főosztályának vezetője az MTI-nek elmondta: a jövő év második felére valószínűleg elkészül az a program, amely szerint támogatnák a veszélyeztetett korú, azaz a 14-16 éves lányok esetében a fogamzásgátló készítmények árát. A főosztályvezető hozzátette: szakmai viták folynak a kijelölt gyógyszerekről, valamint arról, hogy a kedvezménnyel ne lehessen visszaélni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik