Belföld

Önkéntesek Hete 2003 – Az önkéntesség népszerűsítése az októberben zajló egy hetes programsorozat célja

2003. október 6-tól 12-ig idén is lesz Önkéntesek Hete Magyarországon. Az egy hetes önkéntességre épülő országos programsorozat legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet az önkéntesek által végzett munka társadalmi jelentőségére, növelje az önkéntesség elismertségét, és népszerűsítse az önkéntes tevékenységet.

Szeptember 8 és 12 között az eseményt koordináló Önkéntes Központ Alapítvány Budapesten és 3 vidéki helyszínen előkészítő találkozókra várja a bekapcsolódni szándékozó szervezeteket.

Az Önkéntesek Hete 2003 egy hetes programsorozat célja, hogy Magyarország minden részéről a lehető legtöbb civil szervezetet, céget, közintézményt és önkéntest vonjon be a programokba, felhívja az egyének figyelmét, és lehetőséget kínáljon önkéntes tevékenységben való részvételre.

Az Önkéntesek Hete 2003 országos rendezvénysorozat alakítói főként azok a budapesti és vidéki civil szervezetek és cégek lesznek, akik saját önkéntes programjaikkal kapcsolódnak be a Hét eseményeibe. Ahhoz hogy a tervezett programok megfeleljenek az Önkéntes Hét filozófiájának, fontos, hogy önkéntesekre épüljenek, közösségi érdekeket szolgáljanak, legyenek nyitottak, tehát bárki számára hozzáférhetőek, céljaik között ne szerepeljen a profitszerzés, valamint ne fejezzenek ki politikai érdekeket. A Héthez csatlakozni szándékozó szervezeteket szeptember 8 és 11 között Budapesten és 3 vidéki helyszínen (Dombóvár, Nyíregyháza, Szolnok) előkészítő találkozókon tájékoztatta az eseményt koordináló Önkéntes Központ Alapítvány.

Az önkéntesség olyan társadalmi tőke, amely számos módon járul hozzá a társadalom integráltabb működéséhez. Előnye, hogy elősegíti a társadalmi beilleszkedést, hozzájárul a szegénység, a kirekesztettség csökkentéséhez és a teljes foglalkoztatottsághoz, továbbá olyan szükségletekre reagál, amelyek korábban nem, vagy csak kis mértékben voltak jelen az állami, vagy piaci ellátórendszerekben (pl. Hospice-szolgálatok) Jelentősége gazdasági szempontból sem elhanyagolható, általában a GDP 8-14%-át jelenti Nyugat-Európában. Magyarországon, a KSH 2000-es adatai szerint mintegy 400 000-en önkénteskedtek több mint 30 millió munkaórában, aminek pénzben kifejezett értéke csaknem 20 milliárd forint. Az önkéntesség az Európa Unióban is régóta támogatást élvez az Ifjúságot célzó programok keretén belül, aminek révén már több éve magyar fiataloknak is lehetősége van arra, hogy hosszabb időt töltsenek el egy általuk választott területen dolgozó szervezetnél, miközben nemzetközi környezetben sajátíthatnak el egy nyelvet és ismerhetik meg egy másik európai ország kultúráját.

Az ENSZ a 2001. évet nyilvánította az Önkéntesek Évének, így próbálván meg felhívni a figyelmet arra az emberi-társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági szempontból fontos tevékenységre, melyet az önkéntesek végeznek szerte a világon. Ehhez a kezdeményezéshez 201-ben 123 ország mellett hazánk is csatlakozott országos rendezvénysorozatok megszervezésével. Közös együttműködésben civil szervezetek, államigazgatási szervek, és néhány forprofit szervezet elindították az Önkéntesek Hete programsorozatot, melyet azóta évente megrendeznek.
A 2002-es Önkéntesek Hete ideje alatt Budapesten és az ország 11 megyéjében közel 80 helyszínen 125 program valósult meg több száz önkéntest mozgósítva.

A tavalyihoz hasonlóan idén is a Hét jelentős szakmai eseménye lesz az a konferencia (2003. október 8.), melynek keretében az önkéntesek, a velük együttműködő nonprofit szervezetek és intézmények, valamint az önkéntességgel is foglalkozó profitorientált szervezetek áttekintik az önkéntesség aktuális helyzetét Magyarországon. Mivel 2003 a Fogyatékkal Élők Európai Éve, csatlakozva a kezdeményezéshez, az Önkéntesség Magyarországon konferencia fókuszában ezúttal a fogyatékosság és önkéntesség kapcsolata áll majd. Ugyancsak a Hétre tervezik azt a figyelemfelkeltő akciót, amelynek keretében ismert közéleti személyiségek, a civil-, az üzleti-, és a kormányzati szféra egy-egy szereplője végez majd önkéntes munkát.


________________



További információ:
Önkéntes Központ Alapítvány
Francsics Dorina
1123 Budapest, Kékgolyó u. 20. I./4.a)
T.: 225-0710; 225-0711
E-mail: dorina.onkentes@freemail.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik