Belföld

Nem lesz gyorsabb az ítélkezés Budapesten

A fővárosi bíróságok csak fokozatosan tudják pótolni azokat a szakembereket, akik július elsejétől a fővárosi táblabíróságnál helyezkedtek el - hangzott el a keddi sajtótájékoztatón. Ugyanakkor a táblán is kevés a jogász. Ennek az ítélkező fórumnak decembertől új elnöke lesz - olvasható a Magyar Hírlapban.

Az igazságszolgáltatás egy-két éven belül bizonyosan nem lesz gyorsabb, mint eddig volt – mondta lapunknak Lukács Zsuzsa, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke. A bírósági vezető úgy véli, a csodában bíztak, akik azt remélték, hogy fél év múltán érzékelhető lesz a javulás.

A tábla munkájának színvonala, tárgyalótermeinek kulturáltsága – szakmai vélemények szerint – messze felülmúlja az átlagot. Viszont az is igaz, hogy kiváló szakembereket sikerült összegyűjteniük. A 74 bíró közül 22 a Legfelsőbb Bíróságról, 28 pedig a Fővárosi Bíróságról (FB) érkezett. Utóbbi fórumon ez az elkövetkező időkben várhatóan az ügymenet lassulásához vezet.

Gatter László, az FB elnöke egy tájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a szakembereket csak úgy tudják pótolni, hogy a kerületi bíróságoktól vesznek fel embereket. A pályáztatás, a kinevezés szükségképpen hosszadalmas, és a kerületekben is pótolni kell a távozókat.

Lukács Zsuzsa táblaelnök szerint ugyanakkor az ítélőtáblán is kevés a bíró: a három büntetőtanács mellé feltétlenül szükséges még egy. Mint mondta, sok és bonyolult bűnper érkezik hozzájuk. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak előbb valószínűleg más bíróságokról kellene ide beosztania embereket, később pedig gondoskodnia kell a végleges megoldásról is.

Ajánlott videó

Kedden késő este jelentették be, hogy a tájékoztató idején életbe lépő szabályozás nyomán véget ér a 480 forintos üzemanyag korszaka: a Mol irányárai szerint a 95-ös benzin immár 641 forintba, a dízel pedig 699 forintba kerül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!