Belföld

Negatív korrekció lehetséges a BÉT-en

A szerdai kereskedésben profitkivétre, negatív korrekcióra számítanak a Budapesti Értéktőzsdén az MTI által megkérdezett részvénypiaci szakértők. A BUX szerdán 6,4 pontos emelkedéssel 9278 ponton nyitott.

Trippon Mariann, a CIB Bank Rt. vezető elemzője szerint kedden a BÉT “megszaladt”, ezért a szerdai kereskedésben profitkivétre számít azoknál a részvényeknél, amelyeknek az ára jelentősen megnőtt.

“Világszerte jól teljesítettek előző nap a börzék, köztük a BÉT is, ezért az árnövekedés szerdán a nyitásakor folytatódhat, de később profitrealizálás jelentkezhet” – mondta Farkas Róbert, a Takarékbank Rt. szakértője. Hozzátette: nyitásban a BUX akár 1 százalékkal is erősödhet.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 248,58 pontos emelkedéssel, 9.272,53 ponton zárt kedden. A hétfői záró értékhez képest ez 2,75 százalékos erősödés. A részvénypiac forgalma a közepesnél jóval magasabb, 7,78 milliárd forint volt. A négy vezető részvény jelentősen drágult az előző napi záráshoz viszonyítva.

A Matáv 1,37 százalékkal 887, a Mol 1,23 százalékkal 6.170, az OTP 3,61 százalékkal 2.640, a Richter 5,53 százalékkal 21.295 forintra erősödött.


Emelkedéssel nyithatnak az európai részvényindexek


Londoni értékforgalmazók szerint az európai részvénypiacokon szerdán a kereskedés kezdetén erősödés várható elsősorban annak hatására, hogy az amerikai Fed előző nap nem változtatott az irányadó kamaton, ami után komoly nyereséggel zárt a Wall Street.


Az értékforgalmazók becslése szerint a párizsi értéktőzsde fő mutatója, a CAC40 mintegy 0,3 százalékos nyereséggel indít azután, hogy előző nap a Nasdaq 2,25 százalékos, a DJIA 1,25 százalékos nyereséggel zárt.     


Szerdán reggel a New York-i tőzsdemutatók határidős jegyzései fölfelé mutattak: a New York-i értéktőzsde fő mutatója (DJIA) 12 pontot, a Nasdaq piac összetett mutatója 0,5 pontot nyert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik