Belföld

Magyar javaslat az EU-alkotmányhoz

A magyar diplomácia eljuttatta a francia félnek az Európai Unió készülő alkotmányos szerződésére vonatkozó konkrét szövegjavaslatait a kisebbségek jogainak kodifikálásával kapcsolatban - közölte a külügyi szóvivő szerdai budapesti tájékoztatóján.

Medgyessy Péter miniszterelnök Jacques Chirac francia köztársasági elnökhöz írt levelét Erdős André, a Magyar Köztársaság párizsi nagykövete kedden adta át az Elysée-palota főtitkárának – mondta Tóth Tamás.

Szólt arról, hogy 2003. júniusában a magyar miniszterelnök a Thesszalonikiben tartott EU-csúcsértekezleten már felvetette, hogy a kisebbségek jogainak védelme szerepeljen az EU most készülő alkotmányos szerződésében. A magyar miniszterelnök felvetését a francia köztársasági elnök is támogatta – fűzte hozzá.

Elmondása szerint Medgyessy Péter levelében utalt arra, hogy a kisebbségek kérdése az elmúlt századok során Európában rendkívül sok konfliktushoz vezetett. Magyar megítélés szerint Magyarország és a térség államainak küszöbön álló európai uniós csatlakozása új helyzetet teremt ebben a kérdésben ezért szükségesnek tartjuk szerepeltetni ezt a kívánalmat valamilyen formában az unió készülő alkotmányában – mondta Tóth Tamás.

Szólt arról, hogy a magyar miniszterelnök Jacques Chirac figyelmébe ajánlott két javaslatot: az egyik szerint az alkotmányos szerződés első, Az unió meghatározása és célkitűzése című részében szerepelne a nemzeti és etnikai kisebbségek jogainak védelme, a másik szerint az unió alapjogi chartajában.

Szeptember 12-én Passauban tartott negyedik dunai csúcstalálkozón részt vevő miniszterelnökök – Edmund Stoiber bajor, Erwin Teufel baden-württembergi, Wolfgang Schüssel osztrák és Medgyessy Péter magyar kormányfő – elfogadtak egy zárónyilatkozatot, amely rögzíti az államok egyenrangúságát az Európai Unióban, illetve kiáll a nemzeti és etnikai kisebbségek védelmének szerepeltetése mellett a készülő EU alkotmányos szerződésben.

A szóvivő szólt arról is, hogy Kovács László külügyminiszter szeptember 19-én Stockholmban részt vesz a közelmúltban meggyilkolt Anna Lindh svéd külügyminiszter gyászszertartásán. A magyar diplomácia megítélése szerint a politikus személye elleni merénylet a nyitott és demokratikus társadalom elleni nyílt támadás – hangsúlyozta Tóth Tamás.

Tájékoztatása szerint a külügyminiszter 2003. szeptember 21-én Izraelbe látogat, hogy részt vegyen Simon Peres 80. születésnapja alkalmából szervezett, ünnepséggel egybekötött konferencián, ahol az előzetes információk szerint – többi között – részt vesz Bill Clinton volt amerikai elnök, a lengyel, a német, a máltai államfő, a német, a spanyol, a cseh külügyminiszter, valamint az ENSZ Közgyűlés elnöke. Hozzátette, hogy a meghívott vendégeket fogadja Moshe Katzav államfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik