Belföld

Kamatcsökkentést vár az IMF az eurózónában

Az eurózóna komolyan megszenvedi a dollár gyengülését, ezért az Európai Központi Banknak (ECB) készen kell állnia a 2 százalékos irányadó kamat további mérséklésére - áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden nyilvánosságra hozott éves jelentésében - írja a Napi Gazdaság.

Az euró egy év alatt 25 százalékkal erősödött a dollárral szemben, ami jelentősen rontotta a rövid távú növekedési kilátásokat. Az árfolyam azóta stabilizálódott, de az USA folyó fizetési mérlegének jelentős hiánya és az eurózóna magasabb kamatszintje az euró újabb erősödését vetíti előre.

A nemzetközi hitelszervezet 0,5 százalékra csökkentette a térségre vonatkozó, áprilisban közzétett 1,1 százalékos GDP-növekedési prognózisát, ami azonos az EU brüsszeli bizottsága által várt ütemmel. Jövőre az IMF 2,3 helyett 2 százalék körüli GDP-bővülést valószínűsít, és arra számít, hogy a jelenlegi stagnálás után lassú lesz a fellendülés.

A 12 havi infláció, amely augusztusban az előzetes adatok szerint 2,1 százalék volt, jövőre az IMF szerint jóval az ECB 2 százalékos középtávú plafonja alá esik, de a banknak óvatosnak kell lennie, mert a gazdaságra nagyobb kockázatot jelent az infláció túlságosan nagy csökkenése, mint a célkitűzést meghaladó ütemű emelkedése.

Ajánlott videó

Kedden késő este jelentették be, hogy a tájékoztató idején életbe lépő szabályozás nyomán véget ér a 480 forintos üzemanyag korszaka: a Mol irányárai szerint a 95-ös benzin immár 641 forintba, a dízel pedig 699 forintba kerül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!