Belföld

Idén már több uniós pénz jön

Az idén Magyarország a tavalyinál jóval több EU-forrást tud lekötni: az eddig aláírt szerződések és az előzetes adatok alapján 242 millió euró értékben kötnek le a PHARE, ISPA és SAPARD keretekből - közölte Heil Péter, a MEH Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának elnökhelyettese.

Ezzel összességében az egy év alatt felhasznált EU-támogatások összege a megkötött szerződések szerint 38 százalékkal, vagyis több mint harmadával nő.

A 2001-es Phare programok szerződéskötési időszaka az idén november 30-án ér véget és előrejelzések szerint forrásait, a 109 millió eurót Magyarország 96 százalékban tudja lehívni.

Heil Péter szerint a Phare-program továbbra is kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújt. A Sapard-pénzek felhasználása 2003-ban elindult, és az idén 25,8 millió euró értékben kötöttek szerződést nyertes pályázókkal.

Az ISPA programban az idén több nagy értékű tendert értékeltek ki. A vasútfejlesztések mellett érdemben beindulhatnak a közúti és környezetvédelmi beruházások is, amelyek értéke 32,33 millió euró.

Ajánlott videó

Egy friss hazai felmérés szerint az embereknek csupán a 12 százaléka készít végrendeletet. Arról nincs adat, hogy a népesség hány százalékának vannak érdemi ismeretei az öröklés szabályairól. Sándor Zsuzsa most felhívja a figyelmet néhány gyakori tévedésre.