Belföld

Felminősítette Romániát a Standard and Poor’s

Felminősítette Románia hosszú futamú szuverén deviza- és beladósságát szerdán a Standard and Poor's, igen jó véleményt adva a román gazdaság teljesítményéről. A minősítések továbbra is elmaradnak a befektetésre ajánlott alapsávtól.

A szerdai londoni közleményben a nemzetközi hitelminősítő bejelentette, hogy a hosszú lejáratú román állami küladósság eddigi BB mínusz osztályzata BB-re, az ugyancsak hosszú szuverén lejadósság besorolása BB-ről BB pluszra javul. A cég a rövid esedékességű deviza- és beladósság egyaránt B szintű osztályzatát megerősítette.

A besorolások kilátása a felminősítés után is a további javítást valószínűsítő pozitív, jóllehet a román devizaadóssági osztályzat következő lehetséges szintje, a BB plusz is még egy fokozattal elmarad a fenntartásokkal már befektetésre ajánlott – bár spekulatív elemeket továbbra is tartalmazó – BBB sáv alapfokától, a BBB mínusztól.

A szerdai osztályzatjavítást a Standard and Poor’s a román gazdaság erőteljes versenyképességével indokolta, és azzal, hogy a folytatódó szerkezetátalakítás és korszerűsítés segíti az export és a beruházások vezérelte robusztus gazdasági növekedést. A hitelminősítő véleménye szerint a román gazdaság összkibocsátása az idén – az EU-beli alacsony növekedési ütem és a szárazság ellenére is – legalább 4,5 százalékkal fog növekedni reálértéken.

Az elemzés szerint a gazdaságot az erőteljes költségvetési és pénzügyi politika is segíti. Mindez középtávon is valószínűsíti a robusztus gazdasági növekedés folytatódását, elősegítve a további EU-integrációt, a 2007-re várt uniós csatlakozásig – áll a Standard and Poor’s jelentésében, amely megemlíti, hogy a központi tartalékok a tavaly év végi 6,0 milliárd dollárról augusztus végéig 6,6 milliárd dollárra emelkedtek.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor az infláció továbbra is gond: jóllehet üteme csökken, az idei év végére is még 14,5 százalékos 12 havi drágulás várható. Az elemzés szerint mindazonáltal várható, hogy a román adósi osztályzat a következő években tovább javul, ha fennmarad a költségvetési fegyelem és folytatódnak a szerkezeti reformok.

Magyarország jelenlegi devizaadósi hitelminősítése a Standard and Poor’s és a Fitch listáján egyaránt A mínusz, a Moody’s megítélése szerint A1.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik