Belföld

Egyezség a Ringánál – munkabékés elvonulás

Megállapodott a Ringa Rt. és a szakszervezet: az elbocsátandó 427 ember a kollektív szerződésben és A munka törvénykönyvében rögzítetteken túl még 45 millió forintot kap.

A Ringa Rt. kapuvári dolgozói, illetve 800 család érintettsége miatt a kisváros lakói még augusztusban tartottak politikai csatározásokkal színezett demonstrációt, miután a cég átszervezést és ehhez kapcsolódóan csoportos létszámleépítést helyezett kilátásba. Az átszervezés bejelentésére azt követően került sor, hogy kiderült: az első félévben a társaság 840 millió forintos veszteséget halmozott fel.


 Méltányos részvényvásár

A Ringa Húsipari Rt. 2003. szeptember 12-éig méltányosságból névértéken visszavásárolta a társaság 8,8 százalékos kisebbségi pakettjét birtokló tulajdonosok döntő többségének részvényeit. A Ringa Rt. összesen 231 millió forintot fizetett ki, ebből 111 millió forinttal részesedtek a vállalat sertésbeszállítói, 27 millió forinttal a vállalat dolgozói és 93 millió forinttal a Ringa részvényeiből 3,42 százalékot birtokló Carnex Kft. 

Augusztusi demonstrációval kezdődött


A demonstrációt követően a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkári szinten közvetített a társaság és a szakszervezet képviselői között. A megkezdett egyeztető tárgyalásokat végig figyelemmel kísérték a megyei Munkaügyi Központ képviselői, sőt a vezető parlamenti pártok térségi képviselői is.


Nem hiába, ugyanis maratoni tárgyalássorozatot követően kedden megszületett az egyezség. A kompromisszummal zárult tárgyalásokat mind Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) elnöke, mind Tóth Ervin, a Ringa Rt. elnök-vezérigazgatója sikeresnek minősítette.


Mint azt Kapuvári József (HDSZ) elmondta, a szakszervezet azt a célt tűzte maga elé, hogy minél több munkahelyet megőrizzen, illetve az elbocsátandók számára többletjuttatásokat eszközöljön ki. E célt a HDSZ elnöke szerint a szakszervezeti tárgyaló csoport elérte. Tóth Ervin (Ringa) ugyanakkor azt emelte ki, hogy a cégnél a tevékenység a munkabéke talaján folytatódhat tovább, ugyanis az érvényben lévő sztrájkkészültséget a szakszervezet megszüntette.


A beszállítók is beszállhatnak 

A vágó és daraboló tevékenységet Kapuváron tovább folytató Debreceni Hús Rt. elnöke Román Gyula úgy nyilatkozott: kész arra, hogy együttműködjön a beszállítókkal, az általa most bérelt üzemben történő tulajdonszerzésük ellen sincs kifogása. Ugyanakkor tény: a sertéstenyésztőknek az is gondot okozott néhány hete, hogy megvegyék a 400 ezer forintos pályázati kiírást, amikor a Ringa meghirdette a kapuvári üzem eladását vagy bérbeadását.  

Vágni és darabolni azért még lehet 


A megállapodás alapján az elbocsátandók első csoportját október 12. előtt nem küldik el a cégtől. Ők 300-an vannak, 240-en a társaság kapuvári üzeméből, 60-an pedig a győri üzemből. Az elbocsátandók munkája azonban már a hónap végén megszűnik. A további elbocsátások – a megállapodás szerint – olyan ütemezésben történnek, ahogyan megszűnnek a tevékenységek a kapuvári húsüzemben. Így felszámolják a készítménygyártást és a hozzá kapcsolódó logisztikai, valamint adminisztratív tevékenységet is.


A vágás és a daraboló üzem azonban tovább működik. Ott 400-450 ember dolgozhat tovább, miután a Debreceni Hús Rt. csoporthoz tartozó, bejegyzés alatt álló Kapuvári Hús Húsipari Rt. előszerződést kötött a Ringával a kapuvári telephely bérlésére. A bérbevétellel egy időben a bérlő elővásárlási jogot szerez a Kapuvári telephely megvásárlására. A bérlő a vállalat munkavállalóit jogutódlással kívánja foglalkoztatni, átveszi és megújítja a Ringa Rt. által megkötött beszállítói szerződéseket, valamint saját forrásból fedezi a vállalat közel 800 millió forintot kitevő forgóeszköz-finanszírozását.


A 45 millió két részre oszlik


Az egyezség részét képező – a most elbocsátott dolgozóknak járó – 45 millió forintos többletjuttatás két részre oszlik. Húszmillió forintból mindenki egyformán részesül az elbocsátandók közül. A fennmaradó hányadot a vállalatnál eltöltött idő, az életkor, valamint a szociális helyzet alapján osztják szét.


 

Ajánlott videó