Belföld

Csökkenhet a lakáshitelek összege

Az adókedvezmények ügyfelekre nézve hátrányos megváltoztatása visszavetheti a lakáshitelek iránti keresletet és csökkenhetnek az igényelt hitelösszegek.

A hazai pénzintézetek kifejezetten óvatosak azzal kapcsolatban, mennyire vetheti vissza a lakáshitelek iránti keresletet az adókedvezmények ügyfelek részére hátrányos változása – írja a Napi Gazdaság.

Zádori János, a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. (FHB) szóvivője elmondta, hogy egyelőre nem tudnak pontosan tervezni, hiszen még mindig nem tekinthetők véglegesnek az adókedvezmény-módosulások. A 8 millió forintos hitelplafon – ami felett a tervek szerint nem vehető igénybe adókedvezmény – Zádori szerint nem okoz különösebb gondot a bank ügyfeleinél, hiszen az átlagos hitelnagyság az FHB-nál 4-5 millió forint körül mozog.

Az tény, hogy a kedvezmény érvényesítésére képes ügyfelek számára kellemetlen lesz az adókedvezmény összegének megfeleződése, hiszen eddig épp az átlagos nagyságú hitelt igénybe vevőknek nyílt lehetőség a teljes, 240 ezer forintos adókedvezmény érvényesítésére. Az FHB képviselője ugyanakkor nem akart konkrét számot mondani azzal kapcsolatban, milyen mértékű visszaesésre számítanak, mivel – mint mondta – nekik nincsenek adataik arról, hogy végül is hány hitelfelvevő él az adókedvezménnyel.

A Kereskedelmi és Hitelbanknál és az Erste Banknál is úgy vélekedtek, hogy nem kell komolyabb visszaeséstől tartani a hitelkérelmek terén, tapasztalataik szerint ugyanis a hitelfelvevőknek fontosabb a hitelcél, a lakáshoz jutás, mint az adókedvezmény. Szabó Linda, az Erste Bank szóvivője szerint a 8 milliós plafon náluk is messze van: az átlagos hitelösszeg építés esetén 6, vásárlás esetén 4 millió forint.

Más banki szakértők szerint ugyanakkor ha nem is esik vissza a lakáshitelek utáni kereslet, az igényelt hitelösszeg csökkenhet, mivel a kalkuláció elkészítésekor a háztartások számolnak az adókedvezménnyel, amely, ha valóban 120 ezer forintban maximalizálják, havi 10 ezer forinttal “növeli” a törlesztőrészletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik