Belföld

Csillag István két százalékkal csökkentené a társasági adót

A Versenyképességi Tanács tagjai három év alatt 5 százalékpontos társasági nyereségadó-csökkentést tartanak szükségesnek - mondta Csillag István szerdán a Versenyképességi Tanács ülését követően.

A miniszter hozzátette: az üzleti szektor terhelése három év alatt az iparűzési adórendszer átalakításával és a nyereségadó csökkentésével legalább 5-6 százalékponttal mérséklődhet. Csillag István elmondta: a szerdai kormányülésen 2 százalékpontos társasági nyereségadó-csökkentésre tesznek javaslatot.

Csillag István sajtótájékoztatón jelezte, hogy a találkozón szóba került a veszteségelhatárolás módja, illetve megvitatták hogyan lehet a természetbeni juttatások külön adóztatását kezelni, valamint hogyan lehetne a különböző bevallásokat egyszerűsíteni.

Csillag István elmondta, hogy megvizsgálják hogyan lehetne a helyi adók rendszerét áttekinthetőbbé tenni. A tanács tagjai szóvá tették, hogy az iparűzési adó árbevételhez kötött, amire a környező országban nincs példa.

A miniszter kiemelte: a tanács tagjai közül többen is szorgalmazták, hogy a bérajánlást a bruttó nominálbérekhez fogalmazzák meg, hogy az ágazatok, a munkáltatók, az adótábla adta lehetőséggel élni tudjanak.

A tanácsülésen szóba került az energiaadó és a környezetterhelési díj. Csillag István elmondta, hogy ezek a versenytárs országokhoz képest új adórendszerek, de ezeket olyanná kell tenni, hogy ökotudatos szemlélet érvényesüljön, ami előbb-utóbb a többi országokban is megjelenik.

Csillag István elmondta, hogy a tanács tagjai hasznosnak és követendő iránynak tartották az adóigazgatás, -beszedés ügyében tervezett lépéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik