Belföld

Csillag István két százalékkal csökkentené a társasági adót

admin

2003. 09. 17. 13:00

A Versenyképességi Tanács tagjai három év alatt 5 százalékpontos társasági nyereségadó-csökkentést tartanak szükségesnek - mondta Csillag István szerdán a Versenyképességi Tanács ülését követően.

A miniszter hozzátette: az üzleti szektor terhelése három év alatt az iparűzési adórendszer átalakításával és a nyereségadó csökkentésével legalább 5-6 százalékponttal mérséklődhet. Csillag István elmondta: a szerdai kormányülésen 2 százalékpontos társasági nyereségadó-csökkentésre tesznek javaslatot.

Csillag István sajtótájékoztatón jelezte, hogy a találkozón szóba került a veszteségelhatárolás módja, illetve megvitatták hogyan lehet a természetbeni juttatások külön adóztatását kezelni, valamint hogyan lehetne a különböző bevallásokat egyszerűsíteni.

Csillag István elmondta, hogy megvizsgálják hogyan lehetne a helyi adók rendszerét áttekinthetőbbé tenni. A tanács tagjai szóvá tették, hogy az iparűzési adó árbevételhez kötött, amire a környező országban nincs példa.

A miniszter kiemelte: a tanács tagjai közül többen is szorgalmazták, hogy a bérajánlást a bruttó nominálbérekhez fogalmazzák meg, hogy az ágazatok, a munkáltatók, az adótábla adta lehetőséggel élni tudjanak.

A tanácsülésen szóba került az energiaadó és a környezetterhelési díj. Csillag István elmondta, hogy ezek a versenytárs országokhoz képest új adórendszerek, de ezeket olyanná kell tenni, hogy ökotudatos szemlélet érvényesüljön, ami előbb-utóbb a többi országokban is megjelenik.

Csillag István elmondta, hogy a tanács tagjai hasznosnak és követendő iránynak tartották az adóigazgatás, -beszedés ügyében tervezett lépéseket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.