Belföld

Akár 25 százalékos megtakarítás is elérhető a távmunkával

A vállalkozások 18-25 százalékos megtakarítást érhetnek el a személyi jellegű kiadásoknál, amennyiben igénybe veszik a távmunka lehetőségeit - közölte az NRC Piackutató Kft. és a TNS Gazdasági és Társadalmi Marketing Tanácsadó Kft. szerdán az MTI-vel.

A két társaság, emlékeztetve az európai és az Amerikai Egyesült Államokban végzett felmérésekre, közleményében kifejti: ami hasznos a munkaadónak, az jó a távmunkásnak is, hiszen a távmunkások hatékonysága nagyobb azokénál, mint akik naponta bejárnak munkahelyükre.

A cégek számára jelentős költségmegtakarítást hoz az is, hogy kevesebb irodai helyre van szükség, s ezáltal kisebb lesz a vállalat rezsije. Ezen túlmenően a távmunkás nem megy betegállományba, hanem önállóan átcsoportosítja feladatát.

További üzleti hasznot jelent, hogy a vállalatok elektronikus eszközeikkel elérhetik és magukhoz köthetik azokat a magasan kvalifikált embereket, akiknek szakértelme a hagyományos módon, a távolságok miatt eddig elérhetetlen volt számukra: például a kvalifikált, magas szakmai képzettséggel és a számítástechnika készségszintű alkalmazásával rendelkező munkavállalókat, illetve az egyszerűbb, egyéb szellemi tevékenységet végzőket.

Újabb célcsoportokat jelentenek az elmaradt régiókban élő értelmiségiek, illetve a csökkent munkaképességűek – mutat rá a kutatás. A két cég a magyarországi gyakori internetezők körében felmérte a távmunkával kapcsolatos lehetőségeket.

Gyakori internetező nem végez online tanfolyamot

A nagymintás kutatás alapján kiderült: jóllehet a távmunka egyre fontosabb lesz az elkövetkező években a gyakori internetezők körében, jelenleg még nem jellemző, hogy online módon végeznének valamely tanfolyamot. Ennek legfőbb oka, hogy nem tartják elfogadottnak, és úgy érzik, ma még nincs vagy alig van lehetőség ilyen tanfolyamok végzésére.

A felmérés szerint a távmunka esetében már jobb a helyzet, a gyakori internetezők nyitottak a távmunkára, hiszen 40 százalékuk már valamilyen formában tájékozódott a távmunka lehetőségekről: rendelkeznek a szükséges tárgyi és szellemi feltételekkel, s 87 százalékuk dolgozna is távmunkában akkor, ha felajánlanák számukra ezt a lehetőséget. A kutatás szerint a gyakori internetezők 91 százaléka rendelkezik számítógéppel, sőt negyedüknek több mint egy számítógépe van otthonában.

A távmunka legfőbb hátránya a társadalmi kapcsolatok leépülése

Az otthoni PC-vel rendelkezők 85 százalékának van nyomtatója, 30 százalékának szkennere, 11 százalékuk pedig webkamerával is rendelkezik. A gyakori internetezők és PC-vel rendelkezők nagyobb része már rendelkezik otthoni internet-hozzáféréssel is, így sokak számára már adott a távmunkához nélkülözhetetlen kapcsolattartás legfontosabb eszköze – derül ki a kutatásból.

A gyakori internetezők szerint a távmunka legjellemzőbb előnye az időmegtakarítás, a szabadságérzet, a kevesebb stressz és a mobilitás. A távmunka legnagyobb hátrányait pedig a társadalmi kapcsolatok leépülésében, a karrierkilátások csökkenésében, a jogi és munkaügyi bizonytalanságban, illetve a visszaélés lehetőségében látják a kutatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik