Belföld

Sztrájkkészültség a Dunaferrnél

Sztrájkbizottság felállítását tervezik a Dunaferrnél működő érdekvédelmi szervezetek, ha a cég privatizációs pályázatában nem veszik figyelembe álláspontjukat – tájékoztatta a Népszabadságot Bálint Mihály, a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke. Hozzátette: a szakszervezet szükség esetén élni fog a nyomásgyakorlás valamennyi törvényes eszközével.

A Dunaferrnél működő érdekvédelmi szervezetek követelik, hogy a pályázati felhívásban szerepeljen, hogy a vevő kötelezettséget vállal a cégnél jelenleg működő integrált acélgyártási technológia, és a termelési kapacitás fenntartása mellett egy legalább tíz évre szóló fejlesztési koncepció kidolgozására. Igényt tartanak arra is, hogy a vevő ne mondhassa fel a Dunaferrnél meglévő kollektív szerződést, és a szakszervezetek, az üzemi tanács és a vállalatvezetés között létrejött egyéb szerződéseket legalább öt évig.

A követelések között szerepel az is: az ÁPV Rt. által kilátásba helyezett dolgozói részvényvásárlási lehetőség ne csak a privatizálandó társaságok alkalmazottaira, hanem az összes Dunaferr-dolgozóra, valamint a nyugdíjas törzsgárdatagokra is vonatkozzon. A szakszervezetek részt kívánnak venni a privatizációs pályázat értékelésében is.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik