Belföld

Szanyi: a fejlődő országokon múlik a WTO-egyezség

Szanyi Tibor a cancuni WTO-tárgyalásokról hazatérve kijelentette: jobb lett volna egy megállapodás tető alá hozása a mostani fordulón, de az egyezség elmaradt néhány fejlődő ország ellenállása miatt.

A cancuni tanácskozáson nem voltak rövid távú magyar célkitűzések, a hosszú távú célok tekintetében pedig elfogadható helyzet, hogy a tárgyalások folytatódnak – hangoztatta Szanyi Tibor hétfőn Budapesten az MTI-nek, hazaérkezvén a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) miniszteri értekezletéről, Mexikóból.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára utalt arra: magyar szempontból jóllehet, jobb lett volna egy megállapodás tető alá hozása, ami áttörést jelentett volna, de az egyezség elmaradt néhány fejlődő ország ellenállása miatt.

Pedig a fejlett országok – így Magyarország is – azon az állásponton voltak, hogy a megbeszéléseken szabott irány helyes, azaz a világ agrárkereskedelmét fokozatosan liberalizálni kell, illetve át kell alakítani az agrártámogatásokat vidékfejlesztési támogatássá, továbbá vissza kell fogni az exportszubvenciókat.

Szanyi Tibor szerint ez az USA és az EU által közösen indítványozott, fokozatosságon alapuló javaslat a fejlődő országok számára is elfogadható lett volna. Ám végül is a fejlődő országok – néhány hangadó állam kezdeményezésére – úgy foglaltak állást, hogy ha nincs számukra totálisan kedvező eredmény, akkor semmiféle kompromisszumra nem hajlandók.

Az agrártárca politikai államtitkára reményét fejezte ki, hogy a fejlődő országok a WTO-tárgyalásokon kompromisszumkészséget mutatnak egy fokozatos előrehaladás érdekében, ugyanis a siker ezen múlik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik