Belföld

Olasz vásárlók bosszúja a kereskedőkön

Vásárlói sztrájk Olaszországban. A fogyasztóvédők kezdeményezésére – immár harmadszor – az olaszok sötét bosszút állnak a drága termékeken: kedden nem vásárolnak.

Kedden semmi reggeli briós és capuccino, ne telefonáljunk, ne üljünk taxiba, ne menjünk moziba, ne vegyük cigarettát, ne utazzunk fizetős autósztrádán, ne menjünk fodrászhoz. Ne költsünk egy eurót sem. Az olasz fogyasztóvédő egyesületek a keddi napra újabb vásárlási sztrájkot hirdettek meg a felsorolt jelszavakkal. Az elmúlt két év alatt ez a harmadik fogyasztói sztrájk.

Tavaly nyáron indult a tiltakozási akció, amikor a piacokon a cukkini ára a csillagokba szökkent. Azóta csak rosszabbodott a helyzet. A hivatalos statisztikák szerint az olasz infláció 2, 8 %-os, a háziasszonyok azonban közel 50 %-os áremelkedés miatt panaszkodnak. Luxuscikké vált a saláta és a paradicsom, duplájára emelkedtek az éttermi árak, nem ér semmit az emberek fizetése- sorolják a fogyasztóvédők, akik azonnali beavatkozást sürgetnek.

A római kormány ellenőrizze a termékek árát. Fogyasztóvédők, szakszervezetek és termelők kedden a római parlament előtt és minden olasz nagyvárosban tüntetést tartanak. A termelők zöldséggel-gyümölccsel vonulnak az utcára, azzal az árral, amelyért ők adják el termékeiket. Nem mi emeltük az árakat – állítják a termelők, akik a fogyasztókkal együtt a kereskedőket tartják felelősnek, és az eurót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik