Belföld

A harmincasok a legkevésbé elégedettek a kormánnyal

Az elmúlt hónapokban jelentősen romlott a kormány megítélése. Ez áll a Miniszterelnöki Hivatal által megrendelt és a Népszabadság birtokába jutott augusztusi felmérésben. Szakértők szerint a vártnál jobb a honvédelmi és az oktatási tárcáról alkotott kép.

A közvélemény a Miniszterelnöki Hivatal rendelkezésére álló legfrissebb kutatási adatok szerint a kormány munkájával a közepesnél kevésbé elégedett – a megkérdezettek 19 százaléka inkább, 21 százaléka pedig nagyon elégedetlen. A lakosság véleménye a semlegesnél is rosszabb – a Szonda Ipsos által készített felmérés szerint jóval több az elégedetlenek aránya, mint a pozitív véleménnyel bíróké – írja a lap.

A kormány tevékenységével a legkevésbé a harmincasok generációja elégedett, a 70 év fölöttiek viszont az átlagnál egy hajszálnyival kedvezőbben viszonyulnak a kabinethez. Mindennél többet mond, hogy az úgynevezett kormányelégedettségi mutató a júliusi 46 pontról augusztus végére 40-re süllyedt.

Alapvetően változott viszont a korábbiakhoz képest az Orbán-kormány négy évének megítélése. Augusztusban az Orbán-kabinet tevékenységének utólagos értékelése 47 százalékos elégedettségi eredményt mutatott, és most először magasabb, mint a Medgyessy Péter által vezetett kormányé. Érdekes, hogy az előző koalíció kormányzásával elégedettebbek a megkérdezettek, mint a Fidesz és az MDF jelenlegi, ellenzéki tevékenységével.

A Népszabadság hírmagyarázatában úgy ítéli: a miniszterelnök joggal kritizálta a kommunikációs hibákat, hiszen nyilvánvaló, hogy ezek közrejátszottak abban, hogy szinte valamennyi tárca és miniszter megítélése romlott az elmúlt hónapokban.

A legrosszabb helyzetben Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter van: a tárca elégedettségi mutatója mindössze 32 pont, a miniszteré a júliusi 46-ról 39 pontra zuhant. A legmeggyőzőbbnek Bárándy Péter igazságügy-miniszter munkáját tartják a megkérdezettek: a tárcát 52 pontra, az ő tevékenységét pedig 58 pontra értékelték. Szakértők meglepőnek tartják, hogy a honvédelmi tárca megítélése a vártnál jobb: a minisztérium elégedettségi pontja 50-es, Juhász Ferencé 51-es. Hasonló a helyzet az informatikai és hírközlési tárcánál: a minisztérium elégedettségi pontja 56-os, miként Kovács Kálmáné is. Az adóvita erőteljesen kihatott a Pénzügyminisztériumra, amelynek elégedettségi mutatója júliushoz képest – csakúgy, mint László Csaba miniszteré – hat pontot zuhant. A tárca mutatószáma jelenleg 37, László Csabáé 42. Sokatmondó az is, hogy az oktatásüggyel kapcsolatos heves viták ellenére a tárca megítélése a vártnál jobb: a minisztérium elégedettségi mutatója az előző hónaphoz képest csak két ponttal csökkent, 47-re, Magyar Bálinté pedig 56-ról 47-re esett vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik