Belföld

ELTE: tandíj nélkül nincs pénz a rezsire

Váratlanul ért több száz ELTE-s hallgatót, hogy az idén költségtérítést kell fizetnie a második szakért. Az egyetem rossz helyzetével indokolja a lépést - írja a Népszabadság.

Az idei tanévtől költségtérítést kell fizetniük azoknak, akik az ELTE Bölcsészettudományi Karára járnak, és első, nem tanári szakjuk mellé másodikat is felvettek. Ez a döntés váratlanul érte az 500-1000 érintett hallgatót, mert korábban nem kértek tőlük pénzt, ráadásul a változásról nem is tájékoztatták őket előzetesen, csak a beiratkozáskor nyomtak a kezükbe egy 65–80 ezer forintról szóló csekket.

Bakonyi László, az ELTE tanulmányi főosztályvezetője érdeklődésünkre azt mondta: ezek a hallgatók eddig is költségtérítéses képzésben tanulták a második szakot, csak az ELTE Bölcsészettudományi Kara nem kérte el tőlük a pénzt – így támogatta tanulmányaikat. Ettől a tanévtől azonban szervezeti változások történtek az egyetemen. A politikaelmélet szak például – amelyet sok bölcsészhallgató másodikként vett föl – átkerült az újonnan létrejött társadalomtudományi karra. – Ez a kar pedig nem finanszírozza a hallgatók helyett a képzést – mondja Bakonyi László.

A hallgatók másik része a bölcsészettudományi kar egyre súlyosbodó anyagi helyzete miatt kénytelen az idei tanévtől fizetni a második szakért. Ez arra a több száz bölcsészhallgatóra vonatkozik, aki nem tanár szakos, és egy, a bölcsészkarhoz tartozó szakot vesz fel másodikként (a tanár szakos hallgatóknak nem kell fizetniük második szakjukért, mert azt az állam finanszírozza).

A főosztályvezető tájékoztatása szerint a bölcsészettudományi kar nem bírja tovább finanszírozni a hallgatók második szakját. Ha továbbra sem kérnék el a költségtérítést a hallgatóktól, nem tudnák kifizetni az oktatók bérét vagy a rezsit. A dologi kiadásokra egyre kevesebb pénzt kap a kar, amit csak tetézett az idei, 2,5 százalékos megvonás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik