Belföld

Dunaferr-privatizáció – nem mindegy, hogy értik?

Látszólag csak hangsúlybeli az eltolódás a Dunaferr kiírt privatizációs pályázata és a szakszervezet által igényelt pályázati szöveg között, mégis sztrájkkészültség van Dunaújvárosban.

Sztrájkbizottság felállítását tervezik a Dunaferrnél működő érdekvédelmi szervezetek, ha a cég privatizációs pályázatában nem veszik figyelembe álláspontjukat – jelentette ki hétfőn Bálint Mihály, a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke. Mint mondta, a szakszervezet szükség esetén élni fog a nyomásgyakorlás valamennyi törvényes eszközével.


Nincs más út, mondta Kamarás 

„A cég tevékenységének fenntartására nincs más lehetőség, mint a tőkebevonásos privatizáció” – hangsúlyozta a Dunaferr jövőjéről szólva néhány nappal ezelőtt Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. vezérigazgatója. Mint mondta, az ÁPV Rt. igazgatósága döntött a privatizációs pályázat kiírásáról és még az idén nyertest szeretne hirdetni a privatizációs tenderen. A számítások szerint minimálisan 250 millió euró fejlesztésre lesz szükség a Dunaferr fennmaradásához. 

A pályázati kiírás egyértelműen fogalmaz


A hét elején felkerült az ÁPV Rt. honlapjára a Dunaferr Rt. privatizációs pályázati felhívása. Ebből kitűnik, hogy olyan tőkeerős stratégiai befektetőt keresnek, amely hosszú távra garantálja a Dunaferr és leányvállalatai működését, tevékenységének fejlesztését, valamint a munkavállalók foglalkoztatását és a munkakörülmények javítását. A kiírás szerint az ÁPV Rt. a társaságnak az állam tulajdonát képező 1 540 822 darab, egyenként 5091 forint névértékű, összesen 7 844 324 802 forint névértékű, az alaptőke és az összes szavazatok 79,48 százalékát megtestesítő részvényét értékesíti.


A pályázótól – a kiírás szerint – elvárják, hogy legyen a Dunaferr-csoport hosszú távú működését biztosító technológia fenntartásához, illetve felújítását biztosító beruházások megvalósításához szükséges biztos pénzügyi háttere, és a vele történő szerződéskötés esetén képes legyen a privatizációt követő öt éven belül legalább 250 millió euró értékű fejlesztést és beruházást végrehajtani a társaságban. Emellett a nyertes pályázónak szerződéses kötelezettséget kell vállalnia a munkavállalók foglalkoztatására, munkakörülményeik javítására, illetve megfelelő pénzügyi kötelezettséget a foglalkoztatás kistérségi szintű megoldásának elősegítésére.


A honi konzorcium és a többiek 

A vasércszállító Shiran-csoport is tagja lesz annak a konzorciumnak, amely pályázik a Dunaferr Rt.-re – nyilatkozta a Világgazdaságnak Völgyes Tamás londoni képviselő a több külföldi magánszemély kezében lévő cégről. A Dunaferr privatizációjára a napokban jön létre konzorcium, amelyben a Shirannak kisebbségi részesedése lesz. A többségi tulajdonos egy magyar partner, kilétét Völgyes korainak tartotta nyilvánosságra hozni. A most alakuló konzorcium mellett a Világgazdaság és a Dunaújváros Online értesülései szerint az orosz Mecsel acélipari óriás, továbbá a Szeversztal és a Donbasz is érdeklődik a Dunaferr magánosítása iránt. 

A szakszervezet még több biztosítékot akar


A Dunaferrnél működő érdekvédelmi szervezetek ellenben azt követelik: a pályázati felhívásban szerepeljen, hogy a vevő kötelezettséget vállal a cégnél jelenleg működő integrált acélgyártási technológia és a termelési kapacitás fenntartása mellett egy legalább tíz évre szóló fejlesztési koncepció kidolgozására. Igényt tartanak arra is, hogy a vevő ne mondhassa fel a Dunaferrnél meglévő kollektív szerződést és a szakszervezetek, az üzemi tanács és a vállalatvezetés között létrejött egyéb szerződéseket legalább öt évig.


A követelések között szerepel az is, hogy az ÁPV Rt. által kilátásba helyezett dolgozói részvényvásárlási lehetőség ne csak a privatizálandó társaságok alkalmazottaira, hanem az összes Dunaferr-dolgozóra, valamint a nyugdíjas törzsgárdatagokra is vonatkozzon. A szakszervezetek részt kívánnak venni a privatizációs pályázat értékelésében is.


Eredményhirdetés decemberben?


A pályázati kiírás alapján annyi bizonyos, hogy az ajánlatok beadásának napja december 8., és a hírek szerint az ÁPV Rt. még az idén decemberben eredményt hirdetne. A tervek szerint a dolgozók 5 százaléknyi részvényt kaphatnak meg.
 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik