Belföld

Tart a vita a kettős állampolgárságról

Aleksandra Joksimovic Szerbia és Montenegró-i külügyi helyettes államtitkár szerint Belgrád nem ellenzi a vajdasági magyarok kettős állampolgársághoz való hozzájutását - írja a Népszabadság.

„E kérdés elsősorban a magyar államra tartozik. Ez azt jeleni, hogy amennyiben Budapest meg akarja adni a kettős állampolgárságot, a mi törvényeink ez elé nem gördítenek semmilyen akadályt” – közölte szombat este Joksimovic asszony az újvidéki televízió magyar nyelvű műsorában.

Bársony András, a Külügyminisztérium politikai államtitkára a minap a Beta belgrádi hírügynökségnek a Szerbia és Montenegró-i külügyminisztériumból származó információkra hivatkozva viszont azt mondta: Belgrádnak az a hivatalos álláspontja, hogy a kettős állampolgárságot nem lehet odaítélni etnikai alapon és csakis kétoldalú tárgyalások után kötendő kétoldalú megállapodás alapján. Bársony példának hozta fel Szerbia és Montenegró és Bosznia megállapodását, amely alapján a kettős állampolgárság intézményének fel kell ölelnie a két ország összes lakosát etnikai hovatartozásukra való tekintet nélkül.

Medgyessy Péter miniszterelnök júniusi szabadkai látogatása alkalmával Zoran Zivkovics szerb kormányfő úgy nyilatkozott, hogy Belgrádnak nem lenne semmilyen kifogása az ellen, hogy a vajdasági magyarok megkapják a kettős állampolgárságot. Zivkovics nemrégiben ezt azzal toldotta meg, hogy a vajdasági magyarok kettős állampolgárságának jóváhagyásáról a magyar kormánynak kell döntenie, és Belgrádnak nincs is módjában, hogy beleavatkozzon ebbe a folyamatba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik